Australija je karakteristična po mnogočemu, a između svega ostalog predstavlja najniži kontinent na našoj planeti. Australija je jedini kontinent na Zemlji na kojem postoji samo jedna državna tvorevina i nije razlomljen državnim granicama. Na ovom starom kontinentu vulkanske aktivnosti su odavno potpuno zamrle. Najviša planina  u Australiji, Mount Kosciuszko uzdiže se na 2228 metara nadmorske visine.

Zapadni plato Australije leži na prosječnoj nadmorskoj visini od 350 metara. U Australiji se nalaze i nevjerojatno velike farme goveda i ovaca. Najveća od njih, što je ujedno i najveća farma goveda na svijetu nalazi se na sjevernom dijelu australijskog kontinenta i poznata je pod nazivom Alexandria Station.

Alexandria Station farma je površine 1,7 milijuna hektara. Na njoj se nalazi osamdeset pojilišta. Pod nadzorom stotinjak kauboja tamo pase 60000 goveda. Kako bi nadzirali to nepregledno prostranstvo, oni u svom poslu koriste helikoptere.

Kada je osnovana, 1878. godine prostirala se na površini preko 3 milijuna hektara zemlje. Na farmi Alexandria Station 28 hektara zemlje prosječno dolazi na jedno govedo. Obzirom da se radi o australskoj stepi jednom govedu je potrebno mnogo hektara zemlje da bi se prehranilo.

Ovce

Na jugu Australije nalaze se i najveće farme ovaca, a najveća među njima zove se Commonwealth Hill. Na farmi Commonwealth Hill uzgaja se 90000 ovaca, a površina joj je milijun hektara (100×100 km).

Najveće polje pšenice prostire se u kanadskoj pokrajini Alberti na površini od gotovo 15000 hektara. Ne tako davno najveće farme nalazile su se u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini i Istočnoj Njemačkoj, a prosječna veličina im je iznosila od 5000-10000 hektara.

U Australiji  je prodan najskuplji ovan na svijetu za 46000 australskih dolara. No, to će zvučati kao sitnica u odnosu na najskupljeg bika po imenu Joe’s Pride (Joeov ponos), za kojeg je kalifornijski uzgajivač 09. rujna, 1974. godine ispisao nevjerojatno pozamašan ček na iznos od 2,5 milijuna američkih dolara. Iskreno sumnjamo da je Joe’s Pride bio svjestan svoje vrijednosti izražene u američkim dolarima.

Facebook komentari

komentara