Kanjon Ordesa u srcu Pirineja proteže se gotovo 16 kilometara dolinom Arazas, gdje teče istoimena rijeka tvoreći mnoštvo živopisnih slapova između visokih debla crnogorice, ariša i bukve. Goleme vapnenačke stijene ižlijebljenih zidova uzdižu se okomito iznad pašnjaka doline rijeke Arazas.

Ordesa

Ordesa predstavlja posljednje utočište pirinejskog kozoroga (Capra pyrenaica pyrenaica) koji je netragom nestao u posljednjih petnaestak godina. Slična sudbina izumiranja ili istrebljenja zatekla je domaćeg pirinejskog mrkog medvjeda.

Prije dvadesetak godina  u područje Pirinejskog gorja dovedena su tri medvjeda iz Slovenije te zahvaljujući tome smatra se da danas  obitava dvadesetak mrkih medvjeda u Pirinejima. Za razliku od pirinejskog kozoroga okretne divokoze i divlje koze uspjele su se održati do danas pa ih se može vidjeti kako spretno i nestašno lutaju po uskim stijenovitim policama iznad šumovitih riječnih dolina. 

Ordesa

Ordesa je također utočište cijelih kolonija svizaca koji grade svoje jazbine u kamenitom tlu, uz vidre, lisice i divlje svinje koje također obitavaju u ovom području. Nije lako uočiti na golim okomitim stijenama neobične zidne djetliće koji se uspinju uz litice u potrazi za paucima i kukcima kako bi se prehranili.

Ordesa

Litice nadlijeću suri orlovi, a ponekad i orao žutoglavi bradaš sa rasponom krila dva i pol metra. Na rubu doline Arazas nalazi se sektakularni slap Cola del Caballo što u prijevodu znači Konjski rep. On se ruši niz padine golemog prirodnog anfiteatra Cirque de Soaso koji je izdubio ledenjak prije više od 15 000 godina te predstavlja najveću atrakciju na popularnoj planinarskoj stazi.

Teže staze preko strmih dijelova po uskim vapnenačkim policama osigurane su željeznim klinovima (clavijas). Uske vapnenačke police nazivaju se fajas, s njih se pruža spektakularan panoramski pogled na dolinu Arazas i namijenjene su samo odvažnim i spretnim planinarima.

Ordesa

Ordesa je Nacionalni park od 1918. godine, a dolina Arazas jedna je od četiri riječne doline unutar parka u samom srcu Pirineja na području Španjolske.

 

Facebook komentari

komentara