Čovječanstvo nije prljavo zbog prljavih političara, političari postoje zbog prljavog čovječanstva. Treba dobro da to razumijete. Ne bacajte odgovornost na političare. Oni jednostavno odražavaju vas, ništa drugo. To je apsurdno; prvo ih birate, a onda ih nazivate prljavim. Kada birate, vi birate najprljavije. Glasate za njih, a onda ih nazivate prljavim. Kako oni dolaze? Odakle dolaze? Oni dolaze od vas. Oni su tu uz vašu podršku. Oni će pasti ako ih ne podržite. Ne nazivajte ih prljavima. To je stari trik uma, on uvijek baca odgovornost na nekog drugog a vi se osjećate oslobođeni krivice. Zapravo, vi ste pravi krivac. Ako prljavi političari postoje, oni postoje zbog vašeg prljavog uma. Negdje u vašem umu oni imaju svoje korijenje odakle su oni hranjeni.

Stoga, samo promjenom političara ništa se neće promijeniti. Hiljadama godina ljudi su samo mijenjali političare, baš ništa drugo, ali ništa se nije događalo, jer čovjek nije promijenio sebe. Vi nastavljate da mijenjate političare, ali tko će izabrati sljedeće? Opet ćete vi izabrati. Kad god je političar izvan vlasti, on izgleda vrlo lijepo, dobro, nevino – jer bez vlasti ne može biti prljav- vama treba vlast. Tako kada god političar nije na vlasti, on izgleda, ponizan, tako iskren. Samo mu dajte vlast, odmah se preobražava, više nije ista osoba – jer politika je put moći.

Čovjek koji ide prema vlasti morao je biti ponizan da bi vas nagovorio, da bi vas zaveo da je on ponizan, sveti čovjek. Jednom kada je na vlasti, on se više ne brine za vas. On, zapravo, nije ni ranije nikada brinuo; samo je igrao igru s vama. On vas je zavodio, eksploatirao. Sada je postigao svoj cilj, i zašto bi brinuo o vama. Tko ste vi? On vas ne prepoznaje. Sada je dugo željena moć u njegovim rukama, on počinje da je koristi. Onda postiže da ga nazivate prljavim.

Vi ste vjekovima mijenjali političare – ništa se nije promijenilo. Bolje promijenite sebe. Vrijeme je – dovoljno je vremena. Sada morate razumjeti da ni jedna društvena revolucija nije revolucija. Ni jedna politička revolucija ne može biti revolucija. Najviše vam može dati privremeno olakšanje, ali to nije od neke vrijednosti. Dok se vi ne promijenite, ništa se ne mijenja; ljudska individua mora da se promjeni.

Osho

Facebook komentari

komentara