Da nije istinito, spadalo bi u domenu crnog humora, ovako spoznaja kako za Europsku uniju pitka voda nije opće ljudsko pravo i zajedničko dobro svih njezinih stanovnika postaje realnost i jedna od najgorih noćnih mora.

Nepojmljivo je da neki ljudi odlučuju o vlasništvu nad vodom, vodom koja nam je bogomdana, bez da narod ima ikakvo pravo utjecati ili se žaliti na takve odluke.

Svemoćni Odbor za zaštitu okoliša Europskog parlamenta u Strasbourgu je usprkos odobrenju amandmana koji promiče pristup pitkoj vodi, odbio zahtjev za priznavanje vode kao zajedničkog i univerzalnog dobra.

Isti taj odbor je odbacio peticiju organizacija EPSU koji su promicatelj inicijative Right2Water, koju je potpisalo 1,6 milijuna građana Europske unije i shodno tome pitku vodu nije priznao kao univerzalno ljudsko pravo.

Kaže izreka kako onog trenutka kada vlast postane nenarodna, istu se mora i treba smijeniti, a veće odnarođenje od oduzimanja univerzalnog prava na pitku vodu nema, jer pitka voda je naš zajednički život na ovom divnom plavom planetu.

Jan Willem Goudriaan, glavni tajnik EPSU-a, kazao je kako će se promotori inicijative nastaviti boriti do konačnog odobrenja teksta na sjednici Europskog parlamenta zakazanoj u Strasbourgu između 22. i 25. listopada.

Izvor: Europa Today

Facebook komentari

komentara