Činjenica je da u životinjskom svijetu postoje vrste koje zadivljuju svojom inteligencijom ima ih jako puno i svaki put kada vidimo što mogu javlja se osjećaj identifikacije s dotičnom vrstom, pomislimo kako su nam slični.

U ovom slučaju radi se o dupinu, naime znanstvenici u jednom centru za proučavanje morskih sisavaca odlučili su naučiti dupine da u zamjenu za hranu iz mora donesu smeće.

Većina dupina je vrlo brzo shvatila pravila igre i odlučila čistiti more u zamjenu za hranu, u njihovom slučaju za ribu.

Cijela priča na prvu zvuči jako simpatično, ali ako pogledamo što se u stvari događa, dolazimo do spoznaja da smo odlučili jedinke iz morskog svijeta zaposliti kao najamne radnike koji će skupljati naš otpad.

Tako je, uveli smo kapitalizam po mjeri čovjeka u zajednicu ovih divnih stvorenja i kako to obično biva dobili prve oportuniste u svijetu dupina.

Naime jedan od dupina je shvatio kako da uz što manje rada što više profitira, naime ovaj simpatični dupin je našao jedan veliki karton i sakrio ga pod jedan kamen u moru, kad god je poželio ribu samo bi zaronio da obližnjeg kamena, otkinuo mali komad kartona i odnio ga na trampu, ja tebi karton, a ti meni ribu.

Nevjerojatna spoznaja oportunističkog načina razmišljanja, kapitalizam u službi dupina, odmah se postavlja pitanje, da li je ovo novi korak u evoluciji, uobičajeno ponašanje dupina ili samo izolirani slučaj.

Čini se kako je ovo ipak dokaz inteligencije koju posjeduju dupini i cjelokupna priroda, tako da se mi ljudi ne moramo brinuti što će biti sa svijetom kada i ako mi kao vrsta odemo s njega, tu je već cijela perjanica naših nasljednika koji stoje u evolucijskom redu za preuzimanje trona. 

Ako se dogodi takav razvoj događaja, nadajmo se kako će oni puno pametnije i pravednije živjeti u skladu s prirodom i čuvati ovaj divni plavi planet bez primisli da u njega uvedu kapitalizam i tržišno natjecanje, jer se čini kako je kapitalizam jedini pravi put za stvaranje društva nejednakih.

Facebook komentari

komentara