Planinski tobogan Alpine coaster ugrađuje se na planinarskim komercijalnim odredištima i skijalištima kao dodatna ponuda adrenalinskih sportova. U svjetskim razmjerima koristi se naziv Mountain roller coaster dok ga u ovom dijelu Europe najčešće susrećemo pod nazivom Alpine coaster.

planinski tobogan - alpine coasterFoto: Eifelpark

Postoje razne inačice planinskog tobogana koji vas svojom konstrukcijom mogu asocirati na tobogan, bob-stazu ili jednotračnu prugu.

Ideja o ovoj inovativnoj i atraktivnoj konstrukciji prvobitno se razvila na popularnim komercijalnim skijalištima kako bi se jednostavno demontirala i uklonila nakon zimske sezone. No, opći interes za ovom inovativnom adrenalinskom novotarijom ispada iz okvira u kojima je nastao te ga čini popularnim tijekom cijele godine.

Vožnja nizbrdo odvija se prirodnim padom, a putnika osigurava zaštitnim pojasom i kočnicama. Prosječna maksimalna brzina na većim padinama iznosi oko 40 kilometara na sat. Do sada su proizvedene i instalirane razne varijante, te su predviđene za vožnju jedne do dvije osobe.

planinski toboganFoto: Takkk 

Ukoliko se odlučite na vožnju planinskim toboganom bilo ljeti ili zimi uputite se na najbliža odredišta koja vam to omogućuju. Pronašli smo ih na Bledu (skijalište Straža), kod Rogle (sanjkalište Zlodejevo) i u Sarajevu (zabavni park „Sunnyland“ na Zlatištu). Dakle, gdjegod da vas put nanese, a željni ste isprobati nešto novo i uzbudljivo pruža vam se mogućnost da uživate u ljetnom sanjkanju odnosno vožnji planinskim toboganom.

Izdvojena fotografija planinskog tobogana: Llorenzi

Facebook komentari

komentara