Farsko otočje smješteno između Škotske, Islanda i Norveške u geoplolitičkom smislu predstavlja autonomnu pokrajinu Kraljevine Danske, a stanovnici ovog otočja vole reći za sebe da su potomci Vikinga.

Zbog živopisnog planinskog reljefa isprepletenog fjordovima otočje je dobrim dijelom međusobno povezano podvodnim tunelima i mostovima, a trajektni i zračni promet uvelike otežavaju nepredvidivi vremenski uvjeti karakteristični za ovo podneblje.  Ovim otočjem izrazito strmih litica prevladava vjetrovito i oblačno vrijeme uz učestalu prisutnost magle. Geografski i klimatski uvjeti stoljećima otežavaju međusobnu prometnu povezanost ovog otočja, ali netaknuta priroda i živopisni klifovi predstavljaju pravu turističku atrakciju za posjetitelje.

Na otoku Vagar prostire se najveće jezero Servagstan  čiji se vodopad strmom padinom obrušava u Atlantski ocean.

farski otoci

Farsko otočje ili Ovčji otoci sastoje se od osamnaest vrlo slikovitih otoka i otočića čije se strme litice uzdižu do 882 metara nadmorske visine. To su najstrmije litice u cijeloj Europi. 

Stanovništvo je uglavnom skandinavskog ili keltskog porijekla, te se zadržao ruralni način života. Prevladava poljoprivreda, stočarstvo i ribarstvo dok mladi ljudi bježe u urbane sredine Danske i Europe. Stoga su i sportska nadmetanja otočkog stanovništva originalna poput nošenja bačvi, penjanja uz debla i nošenja betoskih blokova gdje dolaze do izražaja snaga i izdržljivost. Ugodnu atmosferu jednostavnog društvenog života bez svakodnevnog stresa i užurbanosti otočani mogu zahvaliti upravo reljefu i klimi koja onemogućuje brži prodor komercijalizacije.

morski papagajFotografija morskog papagaja: Boaworm

Na Farskim otocima dom su pronašli morski papagaji koji se u kolonijama i do 10 000 jedinki vraćaju godinama na isto mjesto. Životni vijek im je oko 20 godina, a lete brzinom do 80 km/h. Osim što su izvrsni letači, odlični su ronioci. Zimi borave na santama leda, a u proljeće kada je vrijeme parenja mužjak i ženka se nalaze i zajedno brinu o mladunčadi.

farsko otočje - ovceFoto: wikimedia.org

Na Farskom otočju navodno obitava dvostruko više ovaca nego ljudske populacije. Stoga nimalo ne iznenađuje što se Farski otoci nazivaju Ovčji otoci, Far na danskom jeziku znači ovca.
Prve ovce su na Farske otoke doveli vikinzi još u davnom devetom stoljeću. Neke od bitnih značajki ovaca s farskog otočja su kratak rep i mnoštvo boja u kojima se mogu vidjeti, kao i činjenica da su se izvanredno prilagodile hladnim i vlažnim uvjetima otočja.

Ukoliko vas put dovede na Farsko otočje zasigurno ćete uživati u ljepoti raznolikosti koju su zajedno kreirali priroda, životinje i ljudi.

Interaktivna karta:

Facebook komentari

komentara