Kažu kako poljubac uvijek skriva motiv, naravno u većini slučajeva taj motiv ima pozitivan predznak jer je i sam poljubac nastao kao pozitivni kontakt među ljudima, dokaz bliskosti, srdačnosti i ljubavi.

Poljupci među ljudima postoje oduvijek, a zanimljivo je kazati kako za poljupce znaju čimpanze i orangutani, te poljupcima obasipaju one prema kojima osjećaju naklonost, kažu da među životinjama poljupce daju i mačke, a mi duboko vjerujemo kako za tajnu poljubaca znaju i neke druge životinje. Činjenica je kako su usne te koje su glavne prilikom dijeljenja poljubaca, naime usne su te koje ostvaruju bliski fizički kontakt s drugom osobom, a pitanje koje se postavlja je zašto je to tako?

Znanstvena pretpostavka je kako poljubac vodi svoje porijeklo od dijeljenja hrane među rođacima, primjer gdje to možemo vidjeti je ako pogledamo neki dokumentarac gdje npr. vukovi donoseći plijen hrane svoje mlade, mladunci u prvom trenutku trče ka roditeljima i oblizuju im usne kako bi osjetili hranu i ugodu koju hrana donosi, naravno iz današnje situacije teško je prihvatiti činjenicu da su nekada davno i naši preci vjerojatno dobar dio hrane koju nisu mogli prenositi s dalekih mjesta poluprobavljenu povraćali kako bi nahranili svoju djecu, ostatak zamisli prepuštamo svakome na slobodnu volju. Poljubac koji najviše simbolizira strast hranjenja je upravo francuski poljubac, poljubac ljubavnika.

Usne nisu jedine koje daju poljupce, postoje poljupci s trepavicama i poljupci s nosevima.

Kakav god bio uzrok nastanka poljupca ne treba ga uopće uzimati kao nešto negativno i gadljivo, poljubac je taj koji svojim dodirom hrani dušu i emocije te učvršćuje prijateljstva te ljubav među partnerima.

Kažu kako strastveni poljupci među ljubavnicima uzrokuju orkanska uzbuđenja u cijelom tijelu, ubrzava se rad svih organa, pluća, mozga, srca. Srce radi 30 do 60 posto brže, krv brže cirkulira, povećava se krvni tlak, povisuje tjelesna temperatura za pola stupnja te cijelo tijelo biva obuzeto iznimnom emocionalnom doživljaju. Uz poljubac s partnerom izmjenjujemo i vodu, soli, bjelančevine, izlučevine različitih žlijezda i približno 25 milijuna raznih mikroorganizama.

Lista nekih od najpoznatijih poljubaca nalaze se u popisu u nastavku teksta:

– Čestitarski poljubac izražava dobre namjere i podršku i u njemu se usnama dodirnu obrazi.
– Društveni poljubac je također dodir obraza usnama, a znak je dobrodošlice ili prijateljstva.
– Platonski poljubac je brzi plahi dodir zatvorenih usana i nema erotskih primisli
– Mafijaški poljubac u ruku je ponizni znak poštovanja.
– Judin poljubac je najpoznatiji među nespolnim poljupcima i simbolizira izdaju.
– Leptirski poljubac predstavlja dodirivanje obraza ili trepavica partnera trepavicama.
– Eskimski poljubac je trljanje nosa jedno o drugo.
– Kafkijanski poljubac započinje gotovo bez erotskog naboja, a zatim se pojačava prema erotskom naboju
– Ničeanski poljubac je niz poljubaca samo jednog partnera koji svojim ljubljenjem drugoga partnera dovodi do uzbuđenosti.
– Slijepi poljubac je sa zatvorenim očima i u pravilu dovodi do veće uzbuđenosti u tijelu ili ljubavnik tako skriva govor očiju u kojima se zjenice šire kako raste uzbuđenost i otkriva spremnost na daljnji korak.
– Orgazmički poljubac uzrokuje orgazam.
– Poljupci tijela daju se u erogene zone poput vrata, dojki, unutarnje strane nadlaktice, leđa, trbuha ili nekog drugog dijela tijela s kojeg se snažni podražaji brzo šire prema središtima u mozgu.
Francuski poljubac je jedan od najpoznatijih i najpoželjnijih među partnerima.

Facebook komentari

komentara