Backpacking, mnogi su čuli za taj izraz, vidjeli mlade, ali i ne samo njih kako sa velikim ruksacima hodaju gradom, cestama, u vlaku, lokalnim autobusima, stopiraju.

Što je to backpacking?

Definicija backpackinga bila bi ukratko  – niskobudžetno samostalno (društvo ćete vjerojatno naći putem) putovanje na kojem gotovo sve što vam je potrebno nosite u velikom ruksaku na leđima, a za prijevoz koristite uglavnom lokalne linije i što je sve češće auto-stop.

No backpacking je više od toga, ono znači slobodu, neovisnost o terminima i vremenu, sami odlučujete što ćete razgledati, posjetiti, daje vam fleksibilnost da svoja odredišta upoznate na način koji sami želite.

Da bi stigli na neku daleku destinaciju vjerojatno će te putovati avionom. No u današnjem svijetu velika je ponuda jeftinih avio-karata, već od par desetina eura po Europi, pa do 300 – 400 eura do dalekog istoka, obiju Amerika  ili na primjer Afrike. Taj način putovanja izuzetno je popularan, prvenstveno  među mladima te iz dana u dan stiče sve više poklonika širom svijeta.

Šećući se ulicama naših gradova vjerojatno susrećete sve više nasmijanih mladih lica s velikim ruksacima iz cijeloga svijeta, a sve češće i naših backpackera. Vole autostopirati, no njihov je razlog nije samo doći do i vidjeti određena mjesta, već upoznati lokalno stanovništvo, steći nova poznanstva i stopiti se u zajednicu.

Backpacking

Ukoliko ste zainteresirani za ovakav način putovanja u nastavku slijedi par korisnih savjeta:

Nakon što se odlučite na takvo putovanje vjerojatno već imate ideju gdje želite putovati. Istražite što vaše odredište nudi, gdje ćete odsjesti, da li ima hostela, kampova ili da li se nudi smještaj preko chouchsurfinga. (CouchSurfing nije samo web stranica, već zajednica ljubitelja putovanja. Ima preko 6 milijuna korisnika CouchSurfing )

Na takvom putovanju puno ćete hodati, što je ujedno i najbolji način da upoznate neki grad, ljude, prirodne ili kulturne znamenitosti, a sve to ipak ovisi o vašim željama i interesima. Jest ćete u jeftinim restoranima,  fastfood obroke ili pak obroke kuhati sami sa namirnicama kupljenim u lokalnim trgovinama i supermarketima.

Uzevši sve to u obzir dobro promislite o pakiranju vašeg ruksaka. Koju ćete odjeću ponijeti ovisi o vama ali i o mjestu gdje putujete, u toplijim krajevima neće vam trebati odjeća kao na primjer za Skandinaviju. Odjeću ćete nositi duže vremena nego što je to inače uobičajeno, prati ćete je u servisima za pranje. Većina hostela pruža uslugu pranja, možete je prati i u moru ili rijeci. Nije rijetkost da vam u susret izađu i vaši gostoprimatelji koje ćete naći preko chouchsurfinga. Važno je da se radi o laganoj odjeći koja se brzo suši.

Backpacking

Dakle, pažljivo planirajte i pakirajte ruksak koji ćete nositi na leđima. 

Izbor i količina odjeće je individualan. Međutim, stvari se često vrte oko nekoliko pari majica, bar 2 para hlača po mogućnosti sa više džepova, čarape, rublje, predmeti za osobnu higijenu i slično. Pošto ćete kako sam već napisao sigurno puno hodati pa budite racionalni  pri odabiru prtljage. Ukoliko kuhate sami trebati ćete plinsko kuhalo i posuđe, lampicu, vreću za spavanje i šator ako mislite kampiratu. Kišobran i kupaći kostim nikada nisu na odmet, dapače.

Obuću prilagodite zahtjevima i ciljevima koje ste na pripremi putovanja postavili pred sebe. Za gradove idealno je imati lagane sprtske tenisice, ljeti i sandale. No ako pak mislite planinariti ovisno o ambicijama obavezne su treking cipele ili čak i gojzerice. U backpackeru neka vam se uvijek nađe kapa, šal, sunčane naočale, čutura za vodu, poneki mali šampon i sapun, četkica za zube, mali paketić s prvom pomoći (zavoji, flasteri i td).

Bez fotoaparata danas idu rijetki, mobilne telefone, pitam se tko ga nema, ručnik nisam spomenuo, a obavezan je. Danas postoje tanki lagani i brzo sušeći ručnici i da ne zaboravim – podloga za spavanje u vreći ili izležavanje na travi neka vam obavezno bude u ili na ruksaku.  Kreme protiv komaraca i sprejevi protiv insekata nisu nužni, možete ih nabaviti i usput, a ovisi i gdje putujete, u sjevernim krajevima vam uglavnom neće biti potrebni.

Backpacking je složeniji nego putovanje u aražmanu turističke agencije.

Zahtjeva puno više pripreme, ali i slobode te stjecanja iskustava i doživljaja. Samostalno putovanje su ruksakom na leđima svaki je puta novo životno iskustvo koje ostavlja utisak na dulji period. Malo bogatstvo vrijedno svakog novčića kojeg ste uložili u putovanje. Troškovi će vam uvelike ovisiti i o nivou komfora koji želite. Putujući vlakom, auto-stopom, avionskim kartama po akcijskim cijenama i koristeći chouchsurfing veoma jeftino možete proputovati dobar dio Europe, ali i svijeta.

Backpacking

Backpacking nije klasični turizam niti su backpackeri samo prolaznici. Upoznajte se što je više moguće sa ljudima koje susrećete ili koji su vas primili u dom. Sudjelujte u njihovim životima. U mnogim zemljama, posebno s nižim životnim standardom biti ćete uvijek rado primljeni. Jednostavno postanete jedan od njih, u kuću, na ulici, svugdje. Tada ćete sigurno spoznati koliko je veliko ljudsko gostoprimstvo, ljubav i dobrota.

 

Sretan put!

Facebook komentari

komentara