Posljednja istarska vještica spaljena je na lomači u Kaštelu Grimani 25. veljače, 1632. godine u Savičenti odnosno San Vincenti (današnja Općina Svetvinčenat). Te tragične događaje slikovito je opisao Slavko Kalčić u svom djelu Lomača za vješticu (Ognjenica za černisu). Povjesničar Miroslav Bertoša donosi svjedočanstva biskupskih vizitatora o praznovjeruju toga doba u knjizi Istra: Doba Venecije (16.-17. stoljeće).

Posljednja istarska vještica Marija Radoslović,  poznata kao Vještica Mare, poput drugih nesretnica toga doba nakon surovog mučenja „priznala je svoje grijehe“ i spaljena usred Kaštela Grimani pred krvožednom masom ljudi.

Po nekim pričama travaricu Mare se sumnjičilo za neprihvatljivu vezu s jednim od Grimanija s jedne strane, te za neprihvatljivo liječenje ljekovitim biljem s druge strane. Kako god bilo višesatnim mučenjem iznuđeno joj je priznanje za grijehe da je napustila Boga, priklonila se vragu, noću se sastajala sa vješticama i još koješta.

Inače, pučki naziv coprnice kojima su se od davnina zastrašivala djeca u Istri je poznat i dan danas pod pojmom štrige (tal.strega-vještica) i štriguni (tal.strigone-vještac). U doba inkvizicije sama sumnja bila je dovoljna da vas vrlo brzo dovede do lomače. Bilo je to nešto najgore što je ljudsko biće moglo zadesiti u to doba, a sve po slovu zakona. Dovoljno je bilo da vas neko privatno lice optuži bez ikakvih dokaza pa makar to bilo i dijete. Suđenje je bilo brzo i učinkovito a provodilo se surovim mučenjem žrtve kako bi se iznudilo priznanje.

Razulareni puk, osim što je promatrao ove tragične događaje krvoločnim povicima i uvredama saučesnički je poticao izvršenje kazne nad nesretnicom. Zastrašujuća je spoznaja koliko kolektivna ljudska svijest može biti podložna i slijepo obmanuta, te koliko ljudi mogu biti u takvim i sličnim situacijama surovi i neempatični prema jednom bespomoćnom ljudskom biću.

Progoni vještica i prvi sudski procesi u Hrvatskoj spominju se oko 1360.-tih godina, a najveći intenzitet progona pod utjecajem jezuita odvijao se u 17. stoljeću. Na našim prosorima progoni postepeno prestaju zahvaljujući carici Mariji Tereziji i njezinim uredbama.  Vještica Mare bila je posljednja žrtva lomače u Istri.

Kaštel Grimani
Kaštel Grimani – Svetvinčenat

 

 

Facebook komentari

komentara