Preživjeli – kanibalizam u Andama kontraverzna je knjiga Piersa Paula Reada o događajima koji su uslijedili nakon avionske nesreće koja se dogodila 13. listopada, 1972. godine na putu iz Urugvaja za Čile. Avion tipa Fairchild  imao je pet članova posade i četrdeset putnika.

Od četrdeset i pet osoba ovu nevjerojatnu avanturu u snježnim uvjetima visokih negostoljubivih Anda preživjelo je šesnaestero ljudi sa tragičnim iskustvom preživljavanja. Autor knjige, britanski pisac Piers Paul Read, odabran je od šesnaest preživjelih putnika da napiše ovu napetu i iskrenu knjigu sa svim dramatičnim detaljima u njihovoj borbi za opstanak i proživljenim tragedijama tijekom deset tjedana provedenih u visokim Andama, u vremenskim uvjetima gdje se temperatura spušta na -40 stupnjeva celzijusa na visini oko 4000 metara.

Senzacionalizam ovih događaja u javnosti multiplicirala je činjenica da su preživjeli zahvaljujući kanibalizmu odnosno prehranjujući se tijelima svojih mrtvih suputnika.

u klopci, živi u andama

“Odlučismo da ova knjiga bude napisana i istina objelodanjena zbog mnogih govorkanja o onome što se zbilo u Kordiljerima. Ovu ispovijest o našim patnjama i solidarnosti posvećujemo onim prijateljima koji su umrli za nas i njihovim roditeljima koji su nas s ljubavi i razumijevanjem primili kad nam je to bilo najpotrebnije.”

Montevideo, 30. listopada,1974.

Knjigu Piersa Paula Reada Preživjeli – kanibalizam u Andama  možete potražiti u gradskim knjižnicama, a ovdje možete pogledati dokumentarni film pod nazivom U klopci, živi u Andama :

https://www.youtube.com/watch?v=wq8fhpA3cck

Fotografije: Youtube

 

Facebook komentari

komentara