Rastoke su se smjestile tik ispod Slunja, gdje se spajaju rijeke Slunjčica i Korana. Najljepše i najatraktivnije prirodne ljepote često se nekako sakriju ljudskom oku, zauzmu neke tajnovite i zaklonjene, udaljene i nepristupačne položaje kao da im opstanak ovisi o tome.

I upravo ta izoliranost čini ih još više impresivnima, kao da ulaziš u neki novi i drugačiji svijet koji pripada nekoj sasvim drugoj dimenziji. Takve su i Rastoke. Ovdje se rijeka Slunjčica preko sedrenih barijera rastače i prelijeva u Koranu, pa su se tu formirala mnoštva jezera, slapova i brzaka među kojima su ljudi smjestili svoje nastambe i mlinove.

Rastoke

Simbiozom ovih nadasve neobičnih prirodnih tvorevina i ljudskih tehničkih dostignuća Rastoke su jedinstvena minijaturna bajkovita i skladna cjelina. Ovdje se razvilo gradsko vodeničko naselje sa mlinicama – žličarama. Čovjek je od davnina naučio kako se prilagoditi prirodi i kako prirodu prilagoditi sebi i svojim životnim potrebama.

Danas su Rastoke oživjele obnavljanjem starih mlinica i uređenjem stambenih objekata s ugostiteljskom ponudom i apartmanskim smještajem, pa su postale prava turistička destinacija. Rastočki domaći beskvasni kruh koji se radi od nekoliko vrsta žitarica i ima visuku prehrambenu vrijednost postao je poznati lokalni proizvod. U lokalnom restoranu poslužuju prvorazrednu autohtonu svježu pastrvu. Mjesto je tako dražesno slikovito da vas teško pušta iz svog zagrljaja kada jednom uđete u njega.

Rastoke

Čovjek je opet i ovdje prepoznao mogućnost da ovo nadasve šarmantno mjesto promovira i prilagodi ponudu potrebama današnjeg turizma, te zadovolji etno-ekološke standarde usluga i apartmanskog smještaja.   

Ovo živopisno naselje svake godine izgleda drugačije. Voda je kvalitetna, pa raste sedra, dno korita i slapovi. Zbog toga nije dovoljno posjetiti Rastoke, već ih treba posjećivati i posjećivati kad god vas put nanese u Karlovačku županiju.

Rastoke

Rastoke su upisane u Registar nepokretnih spomenika kulture Republike Hrvatske.

Facebook komentari

komentara