Rijeka je smještena na izuzetno pogodnoj lokaciji kao polazište za mnoge izlete u planine, na tome im možemo pozavidjeti ponajviše u zimsko doba kada su dani kratki. Čini se da im je sve nekako na dohvat ruke – Gorski kotar, Slovenija, Velebit, Lika i otoci …

Odmah iznad Rijeke i Grobničkog polja izazovno dominiraju Grobničke Alpe, a u samom predvorju Gorskog kotara smjestio se osamljeni trorogi Kamenjak, prepoznatljiv izdaleka po svom jedinstvenom obliku. Riječki Kamenjak se nekada zvao Kamičina, a nalazi se na području duž nekadašnje Rupnikove obrambene vojne linije koja se za vrijeme Kraljevine Jugoslavije nalazila uz tadašnju talijansku granicu.

Kamenjak  sa svojih 837 metara nadmorske visine, starim vojnim putovima – mulatijerama i bunkerima skrivenim u vapnenačkim stijenama i bujnoj vegetaciji, te otvorenim vidicima predstavlja atraktivno i nezahtjevno odredište za kratke izletničke ture.

Polazište na Kamenjak nalazi se na početku Lujzijane, kod napuštenog zaselka Kamenjak, 500 metara iznad nekadašnje gostionice, gdje je zgodno makadamsko proširenje za parkiranje vozila i autobusa. Planinarske markacije vode vas šumskom stazom do vojnih mulatijera. Kako biste upoznali Kamenjak, na prvom križanju uputite se desno do živopisnog vidikovca, pa zatim kružnom šumskom stazom, kroz labirint vapnenačkih stijena do sljedećeg vidikovca, gdje se nalazi ukopani bunker koji koriste riječki alpinisti kao sklonište za odlaganje svoje opreme.

Ova staza dovesti će vas do Malog Kamenjaka, po čijim bočnim stijenama je postavljeno alpinističko penjalište. Mali Kamenjak doseže visinu od 771 metar, a na njegov vrh vodi široki stari vojni put koji je poprilično odronjen. Uspon do samoga vrha zahtjeva malo opreza i spretnosti da bi se uživalo u pogledu s njega. Ispod stijena nalazi se križanje putova, odakle se možete uputiti na Škrljevo (3 sata hoda) ili nastaviti kružno, položenom stazom koja se serpentinasto uspinje na vrh Velikog Kamenjaka. 

Sve u svemu, ovaj lagani i nezahtjevan izlet cijelim putem je dinamičan i živopisan, te lako dostupan tijekom cijele godine. Uostalom, pogledajte u nastavku našu galeriju.

Facebook komentari

komentara