Škotsko visinsko govedo

Škotsko visinsko govedo  (highland cattle) savršeno je prilagođeno oštroj planinskoj klimi s jakim, vlažnim, hladnim vjetrovima i kišama kakva vlada u Škotskoj.  Njihova gusta i čupava dlakava frizura daje im karakterističan izgled i štiti ih od hladnih zima. U zimskim uvjetima škrte ispaše pronalaze hranu ispod snježnog pokrivača koristeći u tu svrhu svoje impozantne rogove. 

Smatra se da su ova legendarna goveda nastanila područje Škotske još u 2. tisućljeću prije nove ere  kada su neolitski farmeri migrirali preko Afrike i Europe u ove krajeve. Od tih davnih vremena postalo je izuzetno važno za gospodarstvo, a 1885. godine popisani su u Knjigu goveda čime su postali najstarija registrirana pasmina goveda na svijetu.

Škotsko govedo

Do današnjih dana škotsko visinsko govedo rasprostranjeno je širom planete, ali i dalje ga Škoti izuzetno cijene kao tradicionalnog predstavnika škotskog visinskog goveda.

Ova je životanja izuzetno dobroćudna i miroljubiva iako jako zaštitnički nastrojena prema svojoj mladunčadi. Stoga im treba pažljivo prilaziti ukoliko su mladi junci u njihovoj blizini. Među njima vlada vrlo jasna hijerarhijska struktura koja ovisi o dobi i spolu tako da međusobnih sukoba nema.

Škotsko visinsko govedo

Zreli bikovi mogu težiti do 800 kilograma,  a krave do 500 kilograma. Krave donose prve junce na svijet u dobi od 2-3 godine i vrlo su brižne majke. Njihov životni vijek premašuje dob od 18 godina, a krave u tom periodu otele i do 15 teladi.

Škotsko govedo

Škoti su iznimno ponosni na ovo tradicionalno govedo koje stoljećima obitava na škotskim planinskim pašnjacima.

Facebook komentari

komentara

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.