Skriveni biser Istre Vela draga pronaći ćete ispod tunela Učke

Skriveni biser Istre Vela draga pronaći ćete ispod tunela Učke. Alpinisti dobro znaju za njega jer je ovo mjesto njihovo omiljeno penjalište još od 1931. godine. Neki smjerovi su na svojem početku krušljivi pa treba biti posebno oprezan.

No, prošetati do vidikovca Vele drage ili se spustiti uređenom kružnom stazom u podnožje kako biste uživali u jedinstvenom prizoru može gotovo svatko. Kada se prvi put susretnete s njim, prizor jedinstvene ljepote će vam se zauvijek urezati u pamćenje. 

Vela draga ili Vranjska draga, kako je zovu starosjedioci po obližnjem mjestu Vranja, iznimno je zanimljiv krški fenomen na istarskom pobočju sjeverne Učke. To je kanjon strmih strana u kojoj su procesi otapanja, trošenja i erozije stijena stvorili čudesno mjesto usred istarskog krša. Veliko hvala geološkoj povijesti što nam je servirala ovakav biser prirode. Priroda se ovdje vragolasto poigrala. 

Iznad Vele drage prolaze dva vijadukta koji povezuju tunel, a u podnožju posred drage prolazi željeznička pruga Lupoglav -Štalije, također sa tunelima, koja danas više nije u funkciji. Stoga slobodno možete istraživati ovo područje.

Kako doći?  

Na staroj cesti koja vodi preko Učke, stotinjak metara od istarskog ipsilona vidjeti ćete uređeno parkiralište  i odmah pokraj njega ploču s natpisom Vela draga. 

Uostalom, slike govore više od riječi. Duboko udahnite i krenite u istraživanje 🙂

 

Facebook komentari

komentara

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.