Da bi ste mogli hodati po nekada se i padne, naravno kako bez padanja nema niti hodanja, ali što vam je ravnoteža bolja tim bolje i hodate, a samim time i manje padate. Idealna vježba za postizanje ravnoteže je slacklining. 

Slacklining svoje korijene vuče u ranim 80-tim godinama prošlog stoljeća, kada su se dvojica penjača po stijenama u kalifornijskoj dolini Yosemite krenuli iz zabave hodati po ogradama. Njihova zabava je uskoro prerasla granice njihovog kruga i naišla na oduševljenje mnoštva. Broj zaljubljenika u slackline rastao je iz godine u godinu prvenstveno zbog zabave koju ovaj vid vježbanja pruža.

Naši nazivi uključuju nekoliko termina, poput gurtne, brage, užeta, trake, a mi ćemo u tekstu koristiti naziv traka.

Slacklining se dijeli na dvije osnovne discipline, a to su Lowline i Highline, prva disciplina se dijeli na:

Tricklining koji uključuje razne trikove na traci, stajanje, okretanje, hodanje unatrag, skokovi, poskakivanje itd.

Jumpline, kao što mu ime kaže uključuje mnoštvo skokova na traci.

Rodeoline, se izvodi sa slabo nategnutom trakom, tako da je održavanje ravnoteže puno teže, a teže je kontrolirati i padove sa iste.

Longline, se izvodi na trakama velike duljine, pritom se prelazi i do stotinu metara.

Waterline, je naziv za hodanje na traci iznad vode.

Highline je disciplina za sebe i odvija se na velikim visinama i na njima možete vidjeti majstore hodanja po traci, naravno, većina njih je dodatno osigurana zbog opasnosti od pada s velike visine, čak se i trake dodatno osiguravaju kako bi bili postavljeni temelji što većoj sigurnosti.

Naravno, joga se uključuje u sve trendove pa tako i u ovaj, naime u zadnje vrijeme sve je popularnija Yoga slacklining, a ista uključuje izvođenje klasičnih joga elemenata na traci.

U našoj fotogaleriji možete vidjeti kako izgleda vježbanje, a i one koji vježbaju ravnotežu na tlu čekajući svoj red za hodanje po traci.

Ako si izgubio ravnoteži i pao si, što je sljedeće što ćeš učiniti? Pogledajte u nastavku… 🙂

Facebook komentari

komentara