Sad je pravo vrijeme za svježe smokve. Suhe smokve su nam dostupne gotovo uvijek, ali svježa smokva je ipak svježa smokva. Obzirom na njena ljekovita svojstva i nutritivne vrijednosti poželjna je u svakom dvorištu i svakom kvartu. Parkovi naših priobalnih gradova trebali bi biti rasadnici smokvi, a tako i ostalog autohtonog bilja. Dekorativnog i jestivog. Smokva je istovremeno oboje, stoga može biti ukras na našem balkonu. Smokva je veoma otporna i zahvalna biljka dekorativnog lišća i iznimno dragocjenog ploda. 

smokva

Svježa smokva sadrži oko 80 % vode i najveći udio prirodnog šećera zbog čega je izvor energije i prikladan doručak. No, svježu smokvu treba jesti doista svježu. Po mogućnosti tek ubranu. Smokvi nije nimalo ugodan boravak u hladnjaku. Zbog toga je poželjno imati stablo smokve negdje u blizini kako bi nam njen svježi plod bio dostupan.

smokva

Smokva je odličan izvor vlakana koja su topiva što snižava razinu šećera u krvi. Smatra se da smokva potiče vitalnost organizma čime ublažava proces starenja i liječi mnoge bolesti. Smokva je također bogata magnezijem iako ga u suhoj smokvi ima trostruko više. Smokve su vrlo kalorične, bogate šećerom, vitaminima i mineralima. Plod zrele smokve je energetska bomba.

smokva

Čak se i smokvino lišće konzumira u obliku čaja jer pomaže u liječenju bronhitisa, čireva, ciroze jetre i dermatoloških problema. Stoga, sad je pravo vrijeme za svježe smokve. Berite smokve, jedite smokve i sadite smokve gdje god stignete. Jer smokva je rajsko voće Mediterana.

 

Facebook komentari

komentara