Smokva je rajsko voće Mediterana

Sad je pravo vrijeme za svježe smokve. Suhe smokve su nam dostupne gotovo uvijek, ali svježa smokva je ipak svježa smokva. Obzirom na njena ljekovita svojstva i nutritivne vrijednosti poželjna je u svakom dvorištu i svakom kvartu. Parkovi naših priobalnih gradova trebali bi biti rasadnici smokvi, a tako i ostalog autohtonog bilja. Dekorativnog i jestivog. Smokva je istovremeno oboje, stoga može biti ukras na našem balkonu. Smokva je veoma otporna i zahvalna biljka dekorativnog lišća i iznimno dragocjenog ploda. 

smokva

Svježa smokva sadrži oko 80 % vode i najveći udio prirodnog šećera zbog čega je izvor energije i prikladan doručak. No, svježu smokvu treba jesti doista svježu. Po mogućnosti tek ubranu. Smokvi nije nimalo ugodan boravak u hladnjaku. Zbog toga je poželjno imati stablo smokve negdje u blizini kako bi nam njen svježi plod bio dostupan.

smokva

Smokva je odličan izvor vlakana koja su topiva što snižava razinu šećera u krvi. Smatra se da smokva potiče vitalnost organizma čime ublažava proces starenja i liječi mnoge bolesti. Smokva je također bogata magnezijem iako ga u suhoj smokvi ima trostruko više. Smokve su vrlo kalorične, bogate šećerom, vitaminima i mineralima. Plod zrele smokve je energetska bomba.

smokva

Čak se i smokvino lišće konzumira u obliku čaja jer pomaže u liječenju bronhitisa, čireva, ciroze jetre i dermatoloških problema. Stoga, sad je pravo vrijeme za svježe smokve. Berite smokve, jedite smokve i sadite smokve gdje god stignete. Jer smokva je rajsko voće Mediterana.

 

Facebook komentari

komentara

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.