Home Fotogalerija Staza kamenih stupi

Staza kamenih stupi

302 -
Staza kamenih stupi

Staza kamenih stupi prolazi prekrasnim vinodolskim predjelima sa mnoštvom kulturno povijesnih spomenika i prirodnih znamenitosti. Duga je oko desetak kilometara, savladava 380 metara visinske razlike, a na njoj se nalazi preko 1300 isklesanih ili ugrađenih u stijene kamenih stepenica (stupi).

Staza kamenih stupi jedna je od nekoliko staza kojima su stanovnici vinodolskih sela nosili grožđe, smokve i trešnje, u Drugom svjetskom ratu i sol, te ih na području Gorskog kotara mijenjali za žito, krumpir i grah. 

Uspon smo započeli u centru Grižana prolazeći uz ostatke zidina grižanskog kaštela, crkvu Majke Božje Snježne te  kod sela Baretići krenuli na Stazu kamenih stupi.

Dok smo se penjali usjekom brda Klamaruša uživali smo u pogledu na Tribaljsko akumulaciono jezero, more, krčki most i Učku u daljini. Put nas vodi do dvije atraktivne špilje: Karlova peć donja i gornja, kojima je prilaz osiguran sajlom. Naravno, nismo odoljeli, a da se ne popnemo na malu, izazovno atraktivnu stijenu Kuka koja se osamila odvojena strmim liticama nad Vinodolskom dolinom.

Vidikovac Pridva smješten je na 573 metara nadmorske visine na  području spajanja mediterantske i kontinentalne klime… i vegetacije, gdje se miješaju šume hrasta medunca i crnog graba. Dok se nad vidikovcem prostiru livadski pašnjaci na kamenjaru prepunom kadulje, a pod njim strme kamene litice pogled se pruža na Vinodolsku dolinu, Jadran i otoke.

U nastavku možete pogledati video Đulijana Belića:

Facebook komentari

komentara