Planinski lanac Altaj kompleksni je planinski sustav alpske strukture, ali površinom mnogo veće od Alpa, koji se prostire središnjom Azijom u smjeru jugoistok-sjeverozapad, od pustinje Gobi do zapadno-sibirske nizine, kroz Kinu, Mongoliju, Rusiju i Kazahstan.

Zlatne planine Altaja, poznate kao “Švicarska Rusija”, “Muzej na otvorenom” i dom UNESCO-ve svjetske baštine postavile su pozornicu za neke od najspektakularnijih planinarenja na planeti. Pogled na dolinu, daleki planinski vrhovi prekriveni snijegom i bujne, zelene alpske livade nude toliko mnogo reprezentativnog krajolika.

U slikovitom kutku Rusije nalazi se preko 7000 jezera. Među snijegom pokrivenim planinama izdvaja se najviši vrh Sibira (Belukha 4506m). U sjenovitim šumama, uz mnoštvo veličanstvenih rijeka borave medvjedi, vukovi i snježni leopardi.
Glečeri prekrivaju oko 70 kvadratnih kilometara površine gdje planina leži u području cjelogodišnjih snijega.

Planine Rainbow Altaja ili Kyzyl-Chin-a su slikovita brda koja se prelijeaju nijansama narančaste, bordo, senfa i bijele boje. Njihov veličanstveni spektar boja rezultat je različitih slojeva obojene gline kojom obiluje tlom ovog kraja, te joj daje izgled kao da ste na Marsu.  

Planinarenje je vrlo popularno impresivnom ovim slikovitim planinskim područjem. Sezona penjanja obično započinje u svibnju, a završava u rujnu. Ljeti temperatura na vrhovima planina u prosjeku iznosi oko 6 ° C. Međutim, čak i tijekom ljeta temperatura može pasti na -20 ° C. Zimi temperature dosežu -45 ° C.

Više od 20 000 pritoka čine ukupno preko 60 000 kilometara vodenih putova. Među najvećim rijekama su Katun i Biya, koje izviru u planinama i teku prema sjeveru. Spoj dviju rijeka na kraju tvori rijeku Ob, jednu od najdužih rijeka u Sibiru, koja se ulijeva u Arktički ocean.

Izvor crne rijeke Biya je Teletskoye jezero, najveće jezero u regiji koje se nalazi u izoliranom području, daleko u južnim planinama. Smaragdno obojena rijeka Katun ima svoj izvor na glečeru Gebler koji se nalazi na najvišoj točki – planini Belukha. Rijeka Katun ima religiozni značaj za domoroce koji žive na tom području, kao i planina Belukha, u altajskom folkloru poznata kao ulaz u mistično kraljevstvo Shambhala.

Na ovom području postoji nekoliko zapanjujućih slapova kao što su Korbu, Kamyshlinksy i Tekelyu, ali Uchar je najspektakularniji od svih. Vodopad Uchar nalazi se na rijeci Chulcha  a obrušava se s visine od 160 metara.

Hidrografska mreža također obuhvaća oko 7000 jezera. Najveće jezero je jezero Teletskoye, dugo oko 80 km i široko 5 kilometara s najvećom dubinom od 325 metara. Planinska jezera Altaja sadrže ogromne rezerve vrlo čiste slatke vode što je rezultat njihove udaljenosti od civilizacije. Samo jezero Teletskoye sadrži više od 40 kubnih kilometara vrlo bistre vode. Potencijalno skladištenje podzemne vode procjenjuje se na 22 milijuna m³ dnevno.

Mineralni izvori i vrela popularna su odredišta za turiste i mještane zbog svojih terapijskih učinaka.

Mineralni resursi regije uglavnom uključuju zlato, srebro, željezne rude i litij, uz druge znatno manje količine minerala.
Na Altaju ima gotovo 1500 ledenjaka, rezultat preživljavanja pet različitih ledenjačkih razdoblja. Ledenjaci Altai također sadrže veliku količinu slatke vode. Opća količina leda za registrirane altajske glečere iznosi ukupno 52 km³ vode. Aktru je najpristupačniji ledenjak. To je jedno od najimpresivnijih mjesta u Zlatnim planinama Altaja.

Na visini od 2 500 m planine su cijele godine prekrivene snijegom. Među glavnim atrakcijama su „Plavo jezero“ smješteno na visini od 2 840 metara i „Učiteljsko sedlo“ odakle se pruža pogled na planine Altay stotinama kilometara daleko. Put do “Plavog jezera” nalazi se duž samog ledenjaka, pa predstavlja zanimljivo iskustvo – površina glečera izgleda kao površina nekog drugog planeta.

Interaktivna karta:

 

Facebook komentari

komentara