Sigurno ste se ponekad upitali, zašto je toliko važno boraviti u prirodi? Zašto, čim se sunce pojavi, žudimo tome da se udaljimo od buke i uživamo u zelenilu, žuboru, cvrkutu..?

Priroda jako utječe na čovjeka, a njen blagotvoran učinak doprinosi sljedećem:

  1. Osjetilni doživljaji pri svakom, makar i najmanjem kontaktu s prirodom, pomažu nam da se psihički i fizički bolje osjećamo.
  2. Svaki izlazak u prirodu ili čak kratka igra s kućnim ljubimcem vraća nam zaigranost i barem kratkoročnu bezbrižnost. Drugim riječima, mentalno nas pomlađuje.
  3. Čak i šetnja kroz obližnji park, vratit će nam potrebno psihičko smirenje i ravnotežu, jer priroda sama neprestano teži održanju ravnoteže i samoobnavljanju.
  4. Boravak u prirodi nije samo trenutni užitak, jer će se taj pozitivni doživljaj produžiti živim sjećanjem na boje, okuse, mirise, teksture i zvukove u kojima smo uživali.
  5. Odlazak u prirodu nije samo bijeg od svakodnevice i neugodne stvarnosti, nego istinska regeneracija tijela i uma od problema, umora, stresa i zamornih obaveza.
  6. Dokazano je da samo nekoliko minuta sjećanja na boravak u prirodi, snižava krvni tlak.

Zajednički boravak u prirodi jača povezanost među prijateljima i članovima obitelji.
šuma - prirodaBoravak u crnogoričnim šumama koristan je svima, posebno osobama s dišnim tegobama, jer je zrak u ovim šumama bogat eteričnim uljima bora, jele i smreke, što olakšava i produbljuje disanje.

Zrak u crnogoričnim šumama je pročišćen (eterična ulja iz crnogoričnih drveća uništavaju mikroorganizme), stoga u ovim šumama sprječava infekcije dišnih puteva i liječi već postojeće. U narodu je poznat lijek za dišne puteve koji se pravi od meda i iglica bora, kao i sirup za dišne puteve od iglica bora, iz domaće radinosti. Eterično ulje bijelog bora pomaže disanju kod začepljenja sinusa i dišnih puteva. Eterična ulja crnogoričnih drveća koriste i mnogi spa-centri, jer imaju opuštajuće djelovanje na um.

Šetnja šumom besplatna je i učinkovita terapija za um, radost za srce i eliksir zdravlja za naša pluća. Uz sve navedene blagodati boravka u šumi, kretanje uz udisanje čistog zraka, kao i smirenje uma, pjev ptica, gledanje na daljinu, povoljno utječu na cjelokupno zdravlje. Ukoliko nemate šumu u blizini, čak i park s drvećem ili drvo ispod prozora može za čovjeka postati oaza mira.

Šuma može živjeti bez ljudi, ali ljudi ne mogu bez šume.

Autor: Čedomil Veljačić

Facebook komentari

komentara