Australski vodeni zmaj

Australski vodeni zmaj (Physignathus lesueurii ) je gmaz koji u prirodi obitava u Istočnoj Australiji, u šumovitim područjima, osobito u neposrednoj blizini vodenih tokova.
Možemo ga doslovno opisati kao svejeda, omiljena hrana su mu sve sitne životinje, najčešće glodavci i insekti, a od biljne hrane ljubitelj je voća i lisnatog povrća.

Najveći dio dana provode u potrazi za hranom, bilo da se radi o životinjama ili o hrani biljnog porijekla.

Pošto je i odličan plivač, (Australski vodeni zmaj ima duge snažne udove i kandže za penjanje i dugi mišičavi rep za plivanje) rado se drži blizine vode kao prednosti koja mu pruža sigurnost i izobilje hrane. Australski vodeni zmajevi su plijen za zmije, mačke, pse i lisice.
australski vodeni zmajAustralski vodeni zmajevi su vrlo sramežljivi u divljini, ali se lako prilagođavaju stalnoj ljudskoj prisutnosti u prigradskim parkovima i vrtovima. Oni su brzi trkači i jaki penjači. Suočeni s potencijalnim predatorom, oni traže skrovište u gustoj vegetaciji ili skaču s grane u vodu. Imaju sposobnost ronjenja, a mogu ostati pod vodom na dnu plitkih potoka ili jezera, i to preko 60 minuta, kako ih potencijalni predator ne bi otkrio razvili su izvanrednu sposobnost skrivanja pod vodom.

Pošto se mogu naći i kao kućni ljubimci, a ako se i vi odlučite za držanje australskog vodenog zmaja treba znati kako mu je potreban jako veliki prostrani terarij, tako da nije mala stvar priuštiti si držanje ovog izvanrednog gmaza koji zahtjeva prostor od minimalno barem jednog kvadratnog metra, s mogućnošću da imaju uvedenu i tekuću vodu koja će im uz ukrasno bilje dati dojam približan onomu kojega imaju u svom prirodnom okolišu.
australski vodeni zmajUključujući rep, koji čine oko dvije trećine njihove ukupne duljine, dužina odrasle ženke iznosi oko 60 cm, a odrasli mužjaci mogu narasti nešto više od jednog metra te težiti i malo preko jednog kilograma.

Ne treba zanemariti niti grijanje i rasvjetu koji moraju pružiti uvjete što sličnije prirodnom staništu.
Što su stariji to su sve pitomiji i prilagođeniji uvjetima u kojima ih držimo.

 

Facebook komentari

komentara

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.