Sjeverozapadni kanadski teritorij očaravajuće je divlje područje prepuno iznimnih prirodnih ljepota, protkano tajanstvenim pričama i zastrašujućim legendama. U predjelima očaravajuće ljepote usred arktičkog snijega bujaju zelene livade dok zagubljene rudnike zlata čuvaju šumski duhovi i divlji ljudi.

Kroz ovo područje nenarušene prirode probija se snažnim tokom rijeka Nahanni obrušavajući se 90 metara visokim Virginijinim slapovima u Vrata pakla. No, pristup Virginijinim slapovima moguć je jedino čamcem ili malim zrakoplovom. Rijeka Nahanni sa svojim okruženjem zaštićeno je područje u sklopu Nacionalnog parka Nahanni i pod zaštitom UNESCO. Pretpostavlja se da ime rijeke potječe od predaka Navajo indijanaca.

nahanni vodopadAutor fotografije: Paul Gierszewski

Uz Vrata pakla ovdje se nalaze tajnovita mjesta dramatičnih naziva kao što su Dolina bez povratka, Gorje pogreba, Dolina mrtvaca i Gorje obezglavljenih. 1905. godine kružila je priča o dva brata koji su navodno pronašli zlato u zaleđu rijeke Nahanni. No, nakon godinu dana pronađeni su njihovi obezglavljeni kosturi.

Deset godina kasnije u šumi je pronađen još jedan kostur bez lubanje poznatog švedskog tragača. Također je pronađeno smrznuto truplo čovjeka u klečečem položaju ispred davno ugašene vatre u njegovom logorištu. Nesretne sudbine poginulih i nestalih pedesetak ljudi, te prevrnuti kanui koji plutaju rijekom potakli su priče o zlim duhovima i tajanstvenom blagu koje štite poluljudska čudovišta.

nahanni rijekaAutor fotografije: Paul Gierszewski

Za Nahani se veže avanturistička priča Raymonda M. Pattersona. Mladi engleski činovnik žedan avanture 1924. godine dao je otkaz u londonskoj središnjoj banci Bank of England da bi se uputio u istraživanje neotkrivene divljine daleke Kanade.  Bio je tada jedan od prvih europljana koji su pristigli u ovo neistraženo područje.

Mnogo godina kasnije ostvarenje svog dječačkog sna opisao je u knjizi „Opasna rijeka“ (u originalu The Dangerous River). Njegova knjiga opisuje ljepote ovog kraja, njegova iskustva u divljini, te priče i legende tamošnjih lovaca i kopača zlata. Priče su to o izgubljenim indijanskim plemenima kojima je vladala Bijela kraljica i o divljim ljudima koji su nepozvanim gostima odsjecali glave. Nakon što se oženio Patterson se preselio na Buck Spring Ranch kod Cochrane, Alberta da bi kasnije kupio Buffalo Head Ranch u Highwood Valleyu. Život je praktično proveo u istraživanju ovog divljeg kanadskog područja. Umro je 1984. godine.

Izdvojena fotografija: Mike Beauregard

Interaktivna karta Nacionalnog parka Nahanni:

Facebook komentari

komentara