Od kada ljudski rod postoji pa sve do današnjih dana cijeli svoj život čovjek svako toliko uputi pogled prema Mjesecu i uvijek vidi jednu te istu stranu Mjeseca, ona nam je kroz milijune godina postala sasvim uobičajena, a stranu Mjeseca koju ne vidimo zovemo tamna strana Mjeseca.

Da li je tome stvarno tako, da li je tamna strana Mjeseca konstantno bez sunčeve svjetlosti ili postoji neko logično objašnjenje?

Čini se kako objašnjenja ima i zvuči i više negoli logično, naime, Mjesecu za jedan okret oko svoje osi treba potpuno isto vremena kao i za jedan okret oko Zemlje.

MjesecFoto prednje strane Mjeseca: NASA

To vrijeme iznosi točno 27,3 Zemljina dana, a kako kažu znanstvenici to nije slučajnost nego posljedica plimine sile koja nastaje zbog djelovanja Mjesečeve gravitacije, a shodno tome nastaju plime i oseke na morima i oceanima, a kao posljedica toga se javljaju tzv. ispupčenja na oceanima koja na taj način utječu na kretanje Mjeseca, kao rezultat te gravitacijske „igre“ javlja se i posljedično udaljavanje Mjeseca od Zemlje i to za 38 milimetara godišnje.

Strana Mjeseca koju ne vidimo sa Zemlje prvi put je slikana s ruskom letjelicom Luna 3, 1959. godine, a prvi ljudi koji su je vidjeli uživo bili su članovi posade misije Apollo 8, 1968. godine.

Dakle, Mjesec ima dan i noć kao i Zemlja, samo je trajanje dana i noći duže nego na Zemlji, a mi nakon ovakvog znanstvenog objašnjenja možemo mirno gledati jedinu stranu Mjeseca koja nam je ponuđena na uvid i nakon toga utonuti u san, ne brinući što se događa s druge strane Mjeseca.

Izdvojena fotografija stražnje strane Mjeseca: Apollo

Facebook komentari

komentara