Pravilo broja 3 glasi:

    • tri sekunde potrebno je za donošenje odluke
    • tri minute mozak može bez kisika bez trajnih oštećenja
    • tri sata čovjek može preživjeti u ekstremnim uvjetima
    • tri dana može preživjeti bez vode
    • tri tjedna bez hrane

Nemojmo provjeravati koliko je ovo točno jer pravila sama po sebi nisu uvijek smislena, što potvrđuju i bretarijanci. Ustvari, želimo predstaviti tri lako dostupne i jeftine višenamjenske stvarčice koje nam mogu biti dragocjene i korisne dok boravimo izvan komfornih urbanih sredina.

ASTRO FOLIJA

Astro-folija ili spasilačka deka je izuzetno dragocjen dio opreme svakog putnika, izletnika i planinara. Pakovanje malih dimenzija (10×10 cm), težine svega 65 grama gotovo je zanemariv dio opreme, ali može biti i te kako koristan u iznimnim situacijama. Kod nas na tržištu najčešće se pojavljuje u dimenzijama 160×210 centimetara. Astro-folija poznata je i pod nazivima alu-folija, deka prve pomoći ili svemirska deka koju je prvobitno proizvela NASA za potrebe svog svemirskog programa da bi kasnije postala dostupan komercijalni proizvod zbog njene praktične namjene i karakteristika. Prilikom kupnje obratite pažnju da je folija dvostrana (srebrno/zlatna). Dostupna je u gotovo svakoj apoteci po cijeni od dvadesetak kuna.

Astro-folija je tanka polivinilska osnova premazana aluminijem, pa podsjeća na kuhinjsku rolu alu-folije koju koristimo u domaćinstvima. Njene dimenzije su dovoljne da u nju zamotate svoje tijelo. Da bi bila funkcionalna, s jedne strane je zlatna, a s druge srebrna. U hladnim uvjetima, srebrna strana se okreće prema tijelu kako bi zlatna apsorbirala sunce i svjetlost. U toplim vremenskim uvjetima koristi se obrnuto- zlatna strana prema tijelu, a srebrna prema suncu kako bi odbijala Sunčeve toplinske zrake. Osim toga, pokazala se korisna kao zaštita od vjetra i kiše zbog svoje nepropusnosti.

AKTIVNI UGLJEN

Aktivni ugljen, medicinski ugljen ili obični prirodni drveni ugljen koristi se tisućama godina zbog njegovih prirodnih ljekovitih osobina i kao takav zaslužuje da bude zasebna tema. No, ovdje ćemo kratko predstaviti njegovu namjenu. Aktivni ugljen je lagan, jeftin i lako dostupan u gotovo svim apotekama i drogerijama. Pronaći ćete ga u granulama ili u tabletama. Aktivni ugljen je u svom sastavu šupljikave građe, pa djeluje poput spužve koja upija u sebe otrove eliminirajući ih na taj način iz našeg organizma. Koristi se kao univerzalni protuotrov i čistač organizma. Konzumacijom s vodom jednostavno prolazi s jednog kraja tijela na drugi putem hvatajući toksine i odnoseći ih iz našeg organizma. Osim za detoksikaciju upotrebljava se za dezinfekciju rana, izbjeljivanje zubi, ublažavanje nadutosti, oslobađanje plinova, a koristi se u domaćoj proizvodnji prirodne kozmetike. Stoga je mudro imati ga pri ruci, a konzumirati ga treba uvijek s puno tekućine.

SODA BIKARBONA

Soda bikarbona ili natrijev bikarbonat je poznati neprijatelj farmaceutske industrije zbog svoje jeftine dostupnosti i široke primjene u svakodnevnom životu. Ovdje nećemo nabrajati sva njena blagotvorna svojstva, već ćemo predložiti njenu praktičnu primjenu. Mala kutijica sode bikarbone neće dodatno opteretiti vašu putnu prtljagu, a i te kako će vam dobro doći tijekom višednevnih izbivanja. Ukoliko tijekom dana provodite puno vremena u vašoj obući, a imate osjetljiva i nježna stopala, soda bikarbona će tijekom noći neutralizirati neugodne mirise, dezinficirati obuću i uništiti gljivice. Ukoliko se znojite, posipajte sodu bikarbonu ispod pazuha jer je odličan neutralni prirodni dezodorans. Sodu bikarbonu možete koristiti za pranje i dezinficiranje vašeg pribora za jelo i boce za vodu. Također je možete koristiti za suho i mokro pranje tijela, kose, ruku i zubi. Soda bikarbona uspješno ublažava i liječi opekotine, jednako kao što uklanja želučanu kiselinu.

Poznato je iz iskustva da ukoliko imate sa sobom kišobran ili kabanicu velike su šanse da kiša neće padati toga dana. Padati će najčešće onda kada se nemate čime zaštititi od nje. Najčešće vam zatreba baš ono čega nemate pri ruci, a tada ste prepušteni improvizacijama. Ove tri stvari ne zauzimaju puno prostora, nisu velike težine, lako su dostupne po sasvim prihvatljivim cijenama i višestruko su korisne. Stoga, ukoliko ste skloni avanturističkim putovanjima i višednevnim izletima u prirodi predlažemo da ih nosite uvijek sa sobom.

Facebook komentari

komentara