Na sjevernoj obali Crnog mora smjestio se ukrajinski poluotok Krim. Na njemu leži jedan od najpoznatijih ukrajinskih dvoraca i simbola Ukrajine – dvorac Lastavičje gnijezdo (ruski: Lastočino gnezdo, Lastochkino gnezdo, Swallow’s Nest castle).

Izgrađen je između 1911.-1912. godine, na 40-metarskoj okomitoj litici Aurore, u neogotičkom dizajnu ruskog arhitekta Leonida Sherwooda za baltičkog njemačkog biznismena Barona von Steingela. Barun von Steingel želio je dvorac koji bi nalikovao na srednjovjekovne viteške dvorce. Zdanje je kompaktne veličine, dugačko samo 20 metara, širine 10 metara. Njegov izvorni dizajn predviđao je predsoblje, sobu za goste, stubište do kule i dvije spavaće sobe na dvije razine unutar kule. Unutrašnjost sobe za goste ukrašena je drvenim pločama dok su zidovi ostalih prostorija obloženi i obojani. S osmatračke palube pruža se pogled na Crno more i obalu Yalte.

Lastavičje gnijezdo

Prva građevina na litici Aurore sagrađena je za ruskog generala oko 1895.godine. Bila je to drvena kućica romantično nazvana “Dvorac ljubavi”. 1911.godine njemački biznismen Barun von Steingel kupio je vikendicu i u roku od godinu dana zamijenio je sadašnjim zdanjem zvanim Schwalbennest.

Lastavičje gnijezdo

Lastavičje gnijezdo izdržalo je veliki potres 1927. godine, koji je nanijeo veliku materijalnu štetu i Jalti. Potres je ostavio veliku pukotinu na litici ispod dvorca i dio dvorca se urušio u more. No, srećom je najimpresivniji dio dvorca ostao neoštećen. Područje je osigurano za turističke obilaske sedasmdesetih godina dvadesetog stoljeća. Turistički obilazak dvorca se naplaćuje iako u sam dvorac ulaz nije moguć. Moguće je prošetati oko dvorca uživajući u prekrasnoj panorami koja se pruža na sve strane.

Lastavičje gnijezdo

Iz dvorca se na istok pogled pruža na Jaltu, poznato ukrajinsko ljetovalište na Crnom moru. Iz Jalte se do dvorca može doći autobusom ili trajektom. Put trajektom je poseban doživljaj zbog pogleda na strmu liticu nad morem podno dvorca.

Lastavičje gnijezdo

Lastavičje gnijezdo je jedna od turističkih atrakcija Jalte i Ukrajine. Zbog svog važnog statusa Gnijezdo lastavica prikazano je u nekoliko sovjetskih filmova.

Interaktivna karta:

Facebook komentari

komentara