Uvala Zavratnica je 1964. godine proglašena “značajnim krajolikom” iako je još početkom 20. stoljeća predstavljala skrovito ljetovalište bečke i pariške elite. Još u to doba u Zavratnici je izgrađena šetnica uz more  i gornja staza sa vidikovac-kulom koje i danas posjetitelje ostavljaju bez daha. Bez imalo pretjerivanja, kamo god usmjerite svoj pogled ljepota prirode je fascinantna i neopisiva. Jednostavno je treba doživjeti, a doživljaj je uvijek individualna impresija koju je riječima i slikom nemoguće opisati.

U Zavratnicu smo se spustili u ranim jutarnjim satima sa dubokim osjećajem poštovanja prema impozantnoj prirodi. Bjelina grandioznih stijena mjestimično prošarana dragocjenim zelenilom kroz koju je čovjek tko-zna-kad protkao u kamenu ugodan i siguran puteljak kako bi niz generacija uživao u ovoj nadnaravnoj ljepoti. I to ljudsko tkanje u bijelom kamenu predstavlja jedinstvenu i zadivljujuću umjetnost usred divlje i nenarušene prirode. Stoga cjelovit dojam međusobne ravnoteže i sklada pobuđuje duboko poštovanje. Kompromis čovjeka i prirode.    

Duga uvala visokih okomitih litica mjestimično je podzidana i okružena nasadima drveća i niskog raslinja čime su uspješno zaustavljeni brojni sipari što su se formirali zbog velike razlomljenosti slojeva stijena. Strmine i podzidi na bočnim stranama unutar zaljeva mjestimično se urušavaju, što ostavlja vidljiv pečat ljudske brige koja pripada nekim prohujalim vremenima.

Danas je uvala Zavratnica atraktivno turističko odredište u što smo se ubrzo uvjerili. Kako se odmicalo jutro, a bližilo podne tako se intenzivirao vodeni promet u uvali i uskoro ju je preplavilo mnoštvo glisera, jahti i razglednih turističkih brodova koji su ostavljali masni trag nafte na bistroj i prozirnoj morskoj površini. Barba koji naplaćuje ulaznice priopćio nam je u povjerenju da sutra neće biti plovidbe i posjeta jer je tijekom noći najavljen dolazak olujne bure. 

Ostaci potopljenog ratnog broda u uvali predstavljaju dodatnu turističku atrakciju za razgledavanje i mamac za ronioce. U uvali Zavratnica postavljena je spomen-ploča književniku Vjenceslavu Novaku koji je svojevremeno ovdje često pronalazio inspiraciju.

Do Zavratnice ćete najlakše stići iz mjesta Jablanac, smještenog u uvali  ispod Jadranske magistrale. U nastavku smo vam pripremili fotogaleriju koja ne može nadomjestiti doživljaj ove uvale, ali može prenijeti bar djelić atmosfere.

 

Zavratnica…

Facebook komentari

komentara