U ovo doba godine još uvijek nas uveseljava prekrasni let i cvrkut lastavica, kako i ne bi kada s njima dolazi toplo ljeto, period blagostanja i izobilja u prirodi, dok su svi ti uvjeti zadovoljeni lastavica pokućarka  ne napušta naše krajeve, ali već sredinom devetog mjeseca kreće na put u toplije krajeve.

Lastavica pokućarka je jedna od najpoznatijih vrsta ptica selica. Obitava u Europi, Aziji, Africi, Sjevernoj i Južnoj Americi. Postoji nekoliko podvrsta, koje se međusobno razlikuju u detaljima i u boji perja.

lastaviceEuropska podvrsta H. r. rustica koja se pari u Europi i zapadnoj Aziji (najsjevernije u Arktičkom krugu), a tijekom zime migrira u Afriku.

Sjevernoamerička podvrsta H. r. erythrogaster, koja se pari u Sjevernoj Americi tijekom ljeta, dok tijekom zime migrira u Južnu Ameriku.

Bliskoistočna podvrsta H. r. transitiva te podvrsta koja obitava u Egiptu H. r. savignii.

Azijske podvrste H. r. gutturalis, H. r. mandschurica, H. r. saturata, i H. r. tytleri koje se pare preko ljeta u istočnoj Aziji, a zimi migriraju u južnu Aziju i sjevernu Australiju.

Lastavica pokućarka na glavi, leđima i krilima ima tamnomodro veoma sjajno perje, čelo i grlo su crvenkastosmeđe boje. Prsa i trbuh su bjelkastosivi.

Kljun joj je kratak i širok, rep je rašljast i dug, a noge su joj kratke, dužina cijelog tijela je do dvadeset centimetara.

Lastavice pokućarke su se prilagodile lovljenju insekata u letu evolucijski su razvile tijelo s dugim šiljatim krilima, što omogućava lako manevriranje i izdržljivost, kao i česte periode jedrenja. Takav oblik tijela im omogućava vrlo efikasan let. Obično lete brzinom od 30-40 km na sat, ali mogu dostići brzinu i od 50-65 km na sat.

lastavica pokućarka

Lastavica pokućarka se najčešće što joj kaže ime gnijezdi pod krovovima kuća, gnijezdo gradi od dijelova biljaka, dlaka i perja koji su slijepljeni s ilovačom.

Gnijezde se u skupinama i godišnje imaju barem dva legla, ponekada i tri. U gnijezdu se može naći u prosjeku četiri do pet bijelih jaja s crvenkastosmeđim pjegama. Ženka i mužjak se mijenjaju prilikom leženja na jajima, a mladi se izlegnu za 14 do 17 dana. Hrane ih oba roditelja oko tri tjedna, a zanimljivo je da će pri ishrani drugog legla pomoći braća i sestre iz prvog legla.

lastavica pokućarka

Nemojte biti tužni kada lastavice odu, budite strpljivi i s prvim danima travnja ugledat ćete ih kako veselim pjevom obilaze svoja gnijezda i svima nam daju na znanje, dolazi ljeto.

Facebook komentari

komentara