Home Fotogalerija Vječno pjevaju šume

Vječno pjevaju šume

714 -
Šume

Boravak u šumi blagotvorno djeluje na naš organizam, uravnotežuje energije i jača prirodni imunitet. Zelenilo pozitivno utječe na mentalano i tjelesno zdravlje. Nije potrebna nikakva znanstvena studija da biste se uvjerili u to. Dovoljno je iskustveno doživjeti kako boravak u prirodi utječe na naše stanje i raspoloženje. Stoga nije nimalo čudno da ljudi iz urbanih gradskih sredina danas koriste svaki raspoloživi trenutak za bijeg iz grada i boravak u prirodi. No, biti u prirodi i izvući maksimum za sebe umijeće je koje stječemo iskustvom.

Proći kroz šumu ili bivati u njoj nije isto. Kada ste posljednji put uronili u šumu? Jeste li tada lutali šumskim puteljcima osluškujući cvrkut ptica i zvuk vjetra u visokim krošnjama drveća? Da li ste pritom oslobodili obuće svoja umorna stopala kako biste osjetili povezanost s majkom Zemljom? 

Jeste li se ispružili poleđice na travnatom pokrivaču motreći kroz trepavice poigravanje sunčevih zraka kroz zelene krošnje visokih stabala? Možda ste na trenutak sklopili oči, duboko i polako udahnuli miris vlažne zemlje osjetivši da ste bliski, povezani, sveprisutni… šuma i vi. Sjedinjeni sa šumom, sjedinjeni sa svijetom i svemirom. Možda vas je bar na trenutak preplavio osjećaj beskonačnog mira, unutarnjeg zadovoljstva i savršene slobode.

Bar na tren, izvan uobičajene gradske vreve i sivila, agresivno preplavljenog blještavilom neonskih i florescentnih svjetlosnih boja koje konstantno iscrpljuju ljude i gradske ptice. Boravak u prirodi oslobađa nas svakodnevnog stresa kojem smo gotovo neprekidno izloženi. Radujemo se svakom nadolazećem vikendu, deprimira nas svaki novi ponedjeljak koji nas vraća u matricu urbanog načina života.

Harmonija šume nas liječi i rehabilitira. U tome je njena tajanstvena moć. Kada tako potpuno uronite u šumu, utihnite, oslušnite i  prepustite se njenoj skladnoj melodiji. Tek kada utišate sebe i svoje misli moći ćete osluhnuti harmonični šumski orkestar. Dok vječno pjevaju šume dopire li ta pjesma do nas, jesmo li samo prolaznici ili bivamo u njoj?

 

Facebook komentari

komentara