Monte Paterno u Dolomitima tijekom Prvog svjetskog rata bio je crta razgraničenja i linija bojišnice između Austro-ugarske i Italije. Cijelo to područje Dolomita za potrebe tadašnje vojske prokopano je tunelima i opremljeno feratama, te obiluje visinskim stazama.

Ferata kojom se stiže do vrha Monte Paterno nosi ime po lokalnom legendarnom planinaru i alpinistu Seppu Innerkofleru (1865-1915), o čemu svjedoči spomen-ploča na samom vrhu. Kao i u svakom nesretnom ratu lokalno stanovništvo zateklo se podijeljeno na dvije zaraćene strane. Sepp je nosio uniformu lokalne milicije pod Austro-ugarskom upravom, specijalizirane za planinsko ratovanje. Poginuo je tijekom jednog pokušaja osvajanja vrha Monte Paterno koji su nadzirali Talijani.  Njegovo tijelo je palo duboko u jedan nepristupačan procjep. No, kada su talijanski vojnici shvatili o kome se radi uslijedilo je mukotrpno izvlačenje Seppovog tijela da bi ga zatim dostojno pokopali na samome vrhu. Sljedeće tri godine Seppovo tijelo je počivalo na vrhu Monte Paterna, a po okončanju rata obitelj je prenijela njegove ostatke u obiteljsku grobnicu.

Put do vrha Monte Paterno dobrim dijelom prolazi prokopanim tunelima koji se mjestimično strmo uspinju unutar samog brda, s otvorenim oknima i svodovima koji vam omogućuju predivne vidike. Na izloženim dijelovima teren je prekriven krušljivim stijenama i siparom pa je nužno kretati se krajnje oprezno. Oprez je neophodan i iz razloga što vam cijelim putem fascinantne vizure s pregršt interesantnih detalja konstantno privlače pogled i odvlače pažnju. Čeona lampa obavezna je oprema pri ovom pohodu.

Monte Paterno nalazi se u području Parka prirode Tre Cime, nadomak Tre Cime di Lavaredo. Naziv Dolomiti potekao je po tipu karbonskih stijena koje su uzrokovale oblik i boju ovih neobičnih stijena karakterističnih boja i oblika. U kolovozu 2009. godine Dolomiti su proglašeni prirodnom svjetskom baštinom UNESCO.

 

 

 

Facebook komentari

komentara