Trebalo je 75 godina od pojave prvog telefona da bi ga počelo koristiti 50 miliona ljudi širom svijeta dok su se radio prijemnici počeli jednako masovno koristiti u otprilike duplo kraćem vremenskom periodu. Danas se promjene događaju gotovo svakodnevno. Krajem 18. stoljeća dogodila se Prva industrijska revolucija pokrenuta pronalaskom  parnog stroja. Revolucija (lat. revolutio) predstavlja nagli preokret i odnosi se najčešće na brze i temeljite promjene moći ili organizacijskih struktura.

Nakon Prve industrijske revolucije uslijedila je Druga tehnološka industrijska revolucija (1870.-1914.g.) koju je obilježio pronalazak električne energije i masovne proizvodnje. Treća ili digitalna industrijska revolucija nastupila je oko 1960.-tih da bismo se danas zahvaljujući 3D tehnologiji, robotici, vještačkoj inteligenciji i kvantnoj fizici zatekli u  Četvrtoj industrijskoj revoluciji. 

Svjedoci smo posljedica ovog rapidno ubrzanog razvoja civilizacijskog svijeta gdje je inovacije stare stotinjak godina vrlo brzo vrijeme pregazilo i izbacilo zauvijek iz svakodnevne upotrebe. Vrijeme, taj dragocjeni resurs koji nemilosrdno trošimo u našem svakodnevnom životu, a da to jedva percipiramo. Pojedini predmeti su vrijedni rariteti ili pak dragocjene uspomene koje gotovo da više ničemu i ne služe danas. Fotografije, dijapozitivi, videokasete, telefonske govornice, pisma…

Rekli bismo – vrijeme ih je pregazilo.

Fotogalerijom u nastavku predstavljamo vam zaboravljenu škrinjicu uspomena koja će nas na trenutak vratiti u ne tako davnu, a ipak možda već pomalo zaboravljenu prošlost.

 

 

Facebook komentari

komentara