Zlatna žaba neće postati princ kada ju poljubite, a vama bi u tom slučaju to bio zadnji poljubac u životu, jer je zlatna žaba jedna od najotrovnijih životinja na svijetu.

Otrovna zlatna žaba je iz porodice Dendrobatidae koja je skupni naziv za grupu žaba koje su iznimno opasne i otrovne te žive na području Središnje i Južne Amerike, zlatna žaba obitava u području pacifičke obale Kolumbije. Svojom bojom izdaleka javlja kakvu opasnost na sebi ima.

Koliko je jak otrov ove žabe govori činjenica kako su neke životinje umrle samo zato što su dotaknule mjesto na kojemu je prethodno bila zlatna žaba.

Zanimljivo je da zbog neadekvatne prehrane u zoološkim vrtovima zlatne žabe gube većinu svoje otrovnosti, a znanstvenici tvrde kako je baš prehrana toksičnim kukcima u prirodi glavi izvor nastanka njenog otrova.

Otrov koji se nalazi na koži zlatne žabe je toliko jak da samo jedan miligram može ubiti desetke ljudi ili čak nekoliko desetaka tisuća manjih glodavaca.

U nekim dokumentarnim filmovima se je moglo vidjeti kako domorodci iz područja Srednje i Južne Amerike koriste njihov otrov kako bi lakše svladali svoj plijen u lovu ili u ratu sa sukobljenim plemenom, naime oni su vrh svojih strelica lagano trljali o kožu toksičnih žaba i tako dobivali moćno ubojito oružje.

I zato ako se ikada nađete u situaciji vidjeti zlatnu žabu ili neku od žaba iz porodice Dendrobatidae, nemojte pokazivati hrabrost i približavati im se previše, jer dovoljan je samo kratki dodir koji može završiti kobno.

Izdvojena fotografija: wikipedia

Facebook komentari

komentara