Ima jedna zemlja na svijetu, zemlja koja zna kako se loše odnosimo prema prirodi, prirodi koja nas je sve iznjedrila i koja nas i dalje hrani i čuva, koja nam svaki dan nam daje kisik koji udišemo, a mi je bez obzira na to što je ona život naš, nemilosrdno uništavamo. Zemlja ta je Norveška, njen narod je preko svojih zastupnika odlučio kazati dosta, dosta maltretiranju prirode i tako je nastao Zakon koji ne čuva samo prirodu, u ovom slučaju šume samo u Norveškoj, nego će sigurno djelovati i u drugim državama svijeta, jer Norveška neće uzimati šumsku građu iz bilo koje države svijeta koje krče šume.

U svibnju ove godine norveški parlament donio je odluku o zabrani krčenje šuma. Norveški parlament se je obavezao da će politika javne nabave u Norveškoj biti vođena politikom poništavanja norveškog doprinosa deforestaciji, odnosno uništavanju šuma.

Bilo koji proizvod zbog čije se proizvodnje krče šume bit će zabranjen u Norveškoj. Građani će tako ostati bez govedine, palminog ulja i artikala od drveća iz sljedećih zemalja: Argentine, Bolivije, Brazila, Paragvaja, Indonezije, Malezije i Papue Nove Gvineje, jer su te države direktno utjecali na 40 posto ukupnog uništavanja svjetskih šumskih kapaciteta od 2000. do 2011. godine, a isto tako sedam nabrojanih država su izravno odgovorne za 44 posto proizvodnje štetnih plinova na planetarnom nivou.

Trideset i jedan posto našeg planeta Zemlje prekriveno je šumama. Proizvodeći kisik, šume predstavljaju pluća naše planete ali i jedini dom za mnogobrojne biljne i životinjske vrste. Prema nalazima Svjetskog fonda za prirodu, 1,6 milijuna ljudi direktno se oslanja na šume radi svoje prehrane, svježe vode, odjeće, lijekova i skrovišta.

Ipak si i dalje dozvoljavamo luksuz da baš svake minute nestane šuma veličine 48 nogometnih igrališta. Ako se ovaj negativni trend ne zaustavi, svi možemo zamisliti kraj, nema šuma, nema kisika, nema niti života na kopnenom dijelu planete Zemlje.

Što nam je zaključiti, jednostavno, svi trebamo slijediti Norveški primjer i napraviti sve što je u našoj moći kako bi zaustavili deforestaciju.

Facebook komentari

komentara