Admiralski brod Vis svoj život započeo je s gradnjom 1953. godine u Puli u Uljaniku, Vis je porinut 1956. godine, brod dug 58, širok osam i pol metara, a težak 662 tone. bio je jedan od 5 brodova iz serije Vis, Osijek, Mostar, Novi Sad i Maribor koji su građeni za Jadroliniju.

Trup je izgrađen od čelika, dok su palube aluminijske i obložene čak šest centimetara debelim slojem tikovine. Brod su pogonila dva motora od po tisuću konjskih snaga koji su mu omogućavali maksimalnu brzinu od 17 čvorova.

Prvobitno je bio namijenjen kao vojni putnički brod. Imao je luksuzne prostorije za 35 oficira i bio naoružan protuzračnim topovima.

Admiralski brod Vis je od glavnog Titovog broda Galeba često preuzimao ulogu glavnog zapovjednog broda mornarice, svaki put kada je glavni Titov brod bio na nekom od putovanja po svijetu ili na popravcima.

Vis je svoju aktivnu ulogu okončao 2002. godine, koji je nakon raspada bivše države ostao na mrtvom vezu u crnogorskoj luci Tivat.

Veliku emotivnu povezanost prema brodu osjećao je poduzetnik iz Pule Arsen Brajković koji je na istom služio vojni rok, otkupio ga je od Vlade Crne Gore i odlučio od njega napraviti luksuzni putnički brod za krstarenja po Mediteranu.

Ipak ispostavilo se kako to neće ići tako lako zbog velikih ulaganja koja su bila potrebna, pa je nakon 12 godina na mrtvom vezu u luci Pula brod otegljen na dostojan ispraćaj. Arsen Brajković  odlučio je potopiti brod Vis i pretvoriti ga u ronilačku atrakciju.

Vis je potopljen uz rt Kamenjak u uvali Polje, pa čak i plivači uz pomoć ronilačke maske mogu vidjeti gdje počiva ponosni brod bogate povijesti.

U nastavku možete pogledati posljednji ispraćaj oronulog ali ipak ponosnog admiralskog broda Vis, potapanje je organizirano 22.05.2016. godine.

Izdvojena fotografija: Screenshot Youtube

Facebook komentari

komentara