Balto se rodio 1919. godine kao mješanac haskija i vuka dobivši ime po istraživaču Samuelu Baltu. U gradiću Nome, na Aljasci, među popularnim zaprežnim psima koji vuku saonice mještani su Balta smatrali inferiornim i ne baš reprezentativnim psom. No, Balto je privukao pažnju javnosti i postao slavan kada se našao u psećoj zaprezi o kojoj je ovisio život mnogih stanovnika ovog udaljenog gradića na obali Beringovog mora. Tome svjedoči brončana skulptura u New Yorku, postavljena u Central Parku. Spomenik je postavljen i svečano otkriven 17. prosinca, 1925. godine. Balto je osobno prisustvovao toj svečanosti.

Kada se pojavila zarazna infekcija difterije 1925. godine u Nomeu pseća zaprega sa sanjkama predstavljala je jedinu alternativu za dostavu neophodnog lijeka u ekstremnim zimskim uvjetima iz  oko 1600 kilometara udaljenog  grada Anchorage. Tijekom zimskih mjeseci zbog vremenskih uvjeta na Aljasci je promet potpuno blokiran i onemogućen. Niske temperature spuštaju se na -40 stupnjeva celzijusa, a orkanski vjetrovi stvaraju snažne udare. Brodovi ne plove, vlakovi ne voze i zrakoplovi ne lete.  Zapravo, dva zrakoplova koji bi eventualno mogli isporučiti lijek bili su rastavljeni i uskladišteni za zimu u Fairbanksu. 

Anchorage
Anchorage

Dana 21. siječnja, 1925. godine nekoliko djece Inuita u Nomeu, dijagnosticirana je difterija, bolest koja je bila još uvijek česta i široko rasprostranjena tijekom 1920-ih godina. Uzrokovana bakterijama koje napadaju nos, usta i grlo, bolest se obično razvija u grlu otežavajući disanje i gutanje pa može uzrokovati da se pacijent uguši. Ako se difterija ne liječi pravodobno, bakterija proizvodi snažan otrov koji se širi cijelim tijelom i uzrokuje ozbiljne komplikacije poput zatajenja srca ili paralize. Trebalo je pronaći hitan način za dostavu lijeka iz Anchoragea u Nome kako bi se spriječilo širenje infekcije i umiranje djece. 

U Anchorageu, serum je bio pakiran u cilindar, omotan u izolacijski jorgan, a zatim vezan na platnu radi dodatne zaštite. Paket je prebačen iz Anchorage vlakom u ponedjeljak, 26. siječnja stigavši sljedeću večer do dostupnog gradića Nenana. Od Nenana do Nomea još uvijek je trebalo savladati udaljenost od 1000 kilometara, jedina alternativa bile su saonice sa psećom zapregom. Procjena je bila da bi proboj pseće zaprege mogao potrajati oko 13 dana. No, druge opcije nisu postojale.

Dvadesetak psećih zaprega izmjenjivalo se na tom dugom i opasnom putu tipa Pony Expressa. 01. veljače, 1925. godine paket je zadnji put predan vođi zaprege Gunnar Kassenu u selu Bluff. Kassenov tim za sanjke, predvodio je Balto u posljednjoj dionici do gradića Nome. Počela je zasljepljujuća mećava, uz pad temperature do -50 stupnjeva i snažne udare vjetra veće od 50 km / h. Kassen je bio potpuno onesposobljen za kretanje i jedva pri svijesti,  a vidljivost nikakva. No, Balto je dobro poznavao teren i slijedeći svoje instinkte, vodio je zapregu kroz nemilosrdnu hladnoću i snijeg. Zaprega se probijala na slijepo. Tijekom sljedećih dvadesetak sati Balto je ustrajno vodio zapregu kroz posljednjih stotinjak kilometara. 

Mediji su budno pratili ishod ovog opasnog putovanja dok su mještani Nomea napeto iščekivali dolazak zaprege sa serumom.  Dana 02. veljače, u 05.30 sati zaprega sa serumom stigla je u Nome. Psi su bili na rubu iscrpljenosti. Serum je uspješno isporučen u samo 7 dana odnosno tijekom 127 sati. Balto se pojavio na gotovo svim naslovnicama novina, a Baltova legenda prepričava se i danas.
balto pasFotografija spomenika Baltu: Javno vlasništvo

Balto je uginuo 14. ožujka, 1933. godine, a njegovo preparirano tijelo izloženo je u muzeju.

BaltoAutor fotografije: Luke Scarano

Balto je imao prilično buran život i prije i nakon opisanih događaja koji su ga proslavili. Neki su bili tužni i gotovo tragični. No, najljepše sjećanje na Balta iskazano je dugometražnim crtanim filmom “Balto” koji je prvi put prikazan 22. prosinca 1995.godine. Redatelj ovog izuzetnog crtanog filma snimljenog po istinitim događajima je Simon Wells. Ovdje možete pogledati uvod u nama omiljeni crtani film BALTO:

Dokumentarac o Baltu:

Interaktivna karta: Nome

Facebook komentari

komentara