Bisti Wilderness nalazi se u New Mexico (SAD) među dinama i isušenim koritima rijeka. Na visokoj i suhoj visoravni smjestila se prirodna umjetnička galerija  prepuna fantastičnih, jedinstvenih kamenih skulptura. Vjetar i povremeni prolomi oblaka kroz dugu povijest oblikovali su ove neobične kamene skulpture.

Radi se o okaminama koje svjedoče da je nekad davno ovdje vrvilo životom. U bujnoj vegetaciji tu su obitavali dinosaurusi, krzneni toplokrvni sisavci i 200 vrsta raznih drugih životinja i biljaka.

Ovdje su živjeli dinosauri s pačjim kljunom, divovi s pet rogova, strašni mesožderi tiranosauri i manji gmazovi kojima su se hranili. Nakon njih ovdje su živjeli prvi sisavci, bića slična oposumu veličine štakora. O njihovom postojanju svjedoči ova umjetnička galerija koju je priroda oblikovala kroz dugu povijest.

Njihove kosti zakopane su pod pijeskom i muljem močvare, koje su se tijekom milijuna godina pretvorile u pješčenjak i škriljevac. Tako je nestala i bujna vegetacija pretvorivši se u treset i ugljen. Tu se nalaze i okamine panjeva čempresa i paprati.

Neobične kamene skulpture fantastičnih oblika počivaju u ovom mirnom krajoliku sa vrlo malo vegetacije.

Bisti Wilderness u New Mexico  ( Sjedinjene Američke Države) predstavlja jedinstveno arheološko nalazište i prirodni muzej koji svjedoči daleku prošlost nekog potpuno drugačijeg života na planeti.

Izdvojena fotografija: John Fowler

 

Facebook komentari

komentara