Dana 15. ožujka, 2018. godine stupio je na snagu novi Zakon o promidžbi turizma koji trenutno regulira boravišnu pristojbu. Boravišna pristojba je sada obavezna za sve posjetitelje planinskih domova u Sloveniji.
Članovi Planinarske udruge Slovenije bili su do nedavno oslobođeni plaćanja boravišne pristojbe, što se promijenilo nakon 15. ožujka ove godine. Dakle, kada boravite u planinskom domu, članovi PZS-a također će morati plaćati boravišnu pristojbu.

Do 15. lipnja, ove godine iznos naknade odrediti će općine, a do tada će se primjenjivati ​​postojeće naknade. Osim toga, od 01. siječnja 2019. godine uvodi se  takozvani promotivni porez, koji će iznositi dodatnih 25% turističke pristojbe u svim općinama. Alpinska udruga Slovenije uspjela se izboriti za inicijativu da se ne naplaćuje boravišna pristojba za dječje kampove i blagdane. Osobe mlađe od 18 godina i njihovi mentori, koji su sudionici u organizaciji sa statusom pravne osobe u javnom interesu, ostati će izuzeti od ove obaveze i  neće plaćati boravišnu pristojbu.

Novost je također u području registracije gostiju u planinskim domovima. 01. ožujka, 2018. stupio je na snagu eTourism sustav, koji je definiran novim Zakonom o prijavi boravka. Svi oni koji će provesti noć u planinarskim domovima obavezni su predati važeći osobni dokument (putovnica, osobna iskaznica, vozačka dozvola)!

Zbog toga, ukoliko namjeravate planinariti po Sloveniji uputno je upozoriti sudionike višednevnih izleta na ove novosti. Ova se obveza ne odnosi na maloljetnike. Novi slovenski Zakon o promidžbi turizma koji je stupio na snagu možete pročitati u nastavku, na linku:   

Zakon o spodbujanju razvoja turizma (ZSRT-1)

Facebook komentari

komentara