Tko nije kušao ovčji sir sa Male Učke puno je propustio, ali uvijek ima načina kako to može još uvijek sebi nadoknaditi.

Mala Učka je najviše istarsko naselje, smješteno na jugozapadnoj padini Učke, ispod Vojaka na 995 metara nadmorske visine. Sastoji se od dvaju zaselaka između kojih teče Potok, a okruženo je živopisnim šumama i planinskim pašnjacima.

U Maloj Učki je prije 2. svjetskog rata postojalo 22 stambena objekta i 45 gospodarskih zgrada, ali je tijekom 1944. godine selo spaljeno i uništeno. Danas je selo gotovo napušteno. Pojedine se kuće obnavljaju i preuređuju u vikendice. Naselje je upisano u registar nepokretnih spomenika kulture kao ruralna cjelina. Karakteristika strukture naselja su zidani gospodarski objekti sa krovnim pokrivačem od biljne građe. Tu se nalazi i malena crkvica podignuta početkom 20. stoljeća.

Na okolnim njivama dobro je uspijevao krumpir. Ovdje je bilo vrlo razvijeno ovčarstvo, pa je i danas poznat i cijenjen učkarski sir koji proizvodi Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo „Maliki“. Njihov ovčji  sir nosi markicu “Proizvedeno u Parku prirode Učka”.

OPG Maliki

OPG „Maliki“ tehnologiju izrade sira preuzeli su od lokalnih Istrijana kako bi se bolje uklopili u lokalne ukuse i kulturu, no sačuvali su legendarnu ovčarsku vještinu šarplaninskih pastira. Danas njihovo stado broji 600 ovaca. Potrebe i potencijala za širenje posla ima, ali nedostaje radne snage. Danas u Hrvatskoj malo tko želi biti pastir.

Pastirski život nije lagan i u sezoni mužnje malo je vremena za odmor. Treba s ovcama pješke odraditi i dvije velike seobe. U studenom stado se spušta sa Učke do zimišta kraj Vodnjana, a u svibnju se vraća na pašnjake Male Učke. Nagrada za taj trud je izvrstan i nadaleko cijenjeni sir koji se nalazi na jelovnicima mnogih dobrih restorana, Učkarskom sajmu i pulskoj solidarnoj ekološkoj tržnici. Skutu možete nabaviti dnevno svježu u Konzumovim trgovinama u Opatiji i Matuljima.

Kontakt: OPG Maliki  091/5184 226

Facebook komentari

komentara