Jugozapadna Njemačka izrazito zelena pokrajina Baden-Württemberg bogata je Bergovima i Burgovima.  I kako to najčešće biva, Burgovi su smješteni na Bergovima. Naime, u prijevodu Berg je planina ili brdo, a Burg je dvorac ili zamak.

Hohenkrähen je brdo vulkanskog podrijetla koje se nalazi sjeverno od Singena,  u okrugu Konstanz. Vrh Hohenkrähen nalazi se na nadmorskoj visini od 643 metara. Planina pruža odličan pogled na Hohentwiel, Mägdeberg i zapadno područje jezera Bodensee.

Burg

Arheološki nalazi upućuju na prvo naselje oko Hohenkrähena već u pretpovijesnom i prapovijesnom razdoblju zahvaljujući strateški upečatljivo sigurnoj poziciji. Pojedini nalazi dokumentiraju naseljavanje tijekom neolitika i brončanog doba , a tragovi rimskog naselja datiraju iz 2. stoljeća. 

Između 1180. i 1190. godine dvorac Hohenkrähen sagradili su gospodari Friedingen. Tijekom Tridesetogodišnjeg rata ( Dreißigjähriger Krieg 1618.-1648.) izgorio je u požaru, te se od toga doba ne koristi, a ruševine Burga puno su puta promijenile vlasnika.

Od 1983. godine Hohenkrähen  je proglašen prirodnim rezervatom, grmlje i drveće pokrivaju područje na kojem se nalaze ruševine staroga dvorca, a do vrha se može doći uskom osiguranom stazom. Na obroncima Hohenkrähena nalazi se  najveća šuma lipe u zapadnoj Njemačkoj, a u okolnim šumama živi jedna od najvećih populacija puhova

Burg

U kolovozu 2007. godine, kamenjar, izazvan jakim kišama, onemogućio je uspon i prilaz do ruševina. No, od 1. svibnja, 2010. godine ponovno je moguć obilazak dvorca osiguranom stazom.

Besplatni parking za izletnike i planinare, mnoštvo uređenih šumskih pješačkih i biciklističkih staza, mogućnost izbora kratkih i dugih šetnji, te predivan pogled sa vrha uz mrvicu znatiželje  predstavlja dovoljno razloga da se uputimo u avanturističku šetnju.

Interaktivna karta:

Facebook komentari

komentara