Carsharing predstavlja popularnu alternativu za sve one koji si ne mogu ili ne žele priuštiti vlastiti automobil. Carsharing znači dijeljenje automobila s drugim osobama čime se znatno snižavaju troškovi. To je slično kao da posjedujete mnogo automobila, a ne morate ni za što brinuti.

Pored smanjenja troškova carsharing doprinosi i zaštiti okoliša. Jedan takav automobil zamjenjuje četiri-deset privatnih automobila. Jedna studija tvrdi da se korisnicima Carsharinga troškovi na godišnjem nivou smanjuju za 1700 eura u odnosu na vlasnike osobnih automobila. Veoma je popularno korištenje Carsharing-automobila za vožnju od aerodroma do kuće, a na aerodromima postoje i posebna parkirališta za ova vozila.

Carsharing je idealan za osobe koje žele voziti bez obaveza, dodatnih troškova, plaćanja poreza, tehničkog pregleda i ostalih troškova uslijed posjedovanja vlastitog automobila, a koji nerijetko stoje i po 23 sata na dan na parkiralištu ili u garaži.

 U cijeloj Njemačkoj postoje stotine firmi koje nude model carsharinga. Automobil, koji želite iznajmiti, rezervirate putem telefona, aplikacije ili interneta, vozite koliko želite i ponovo ga vratite na parkiralište. Račun za ovu uslugu dolazi mjesečno na vašu adresu. Automobili se otvaraju pomoću chip-karte ili aplikacije na mobilnom telefonu, a ključ se nalazi u unutrašnjosti automobila.

Postoji nekoliko varijanti Carsharinga : Stationbasiertes Carsharing- gdje vozilo stoji parkirano na određenom mjestu na koje ga morate vratiti nakon vožnje i gdje možete unaprijed rezervirati i tzv. Free-Floating gdje mjesto parkiranja nije određeno i ne postoji mogućnost rezervacije unaprijed. Postoje i servisi, koji nude oba oblika korištenja.

Facebook komentari

komentara