Za jednodnevni izlet možda malo previše vožnje ali ipak se isplati rano ustajanje i pokret prema odredištu, Julijske Alpe. Sam put prema odredištu je veoma atraktivan jer vam vrhovi Julijskih Alpa neprestano privlače pažnju svojom ljepotom. Dolazite do Sella Nevea, planinskog prijevoja i poznatog skijališta na 1195 m.n.v. i onda se veoma strmom zavojitom cestom uspinjete do odredišta. Dolazite do parkinga na 1550 m.n.v. ustvari ste došli na polazišnu točku uspona, sto metara nadmorske visine višlje od parkinga smjestio se je planinarski dom Rifugio Giacomo di Brazza 1660 m.n.v. Cima di Terrarossa ili kako je Slovenci zovu Špik Hude police odmah na prvu oduzima dah i ne samo Cima di Terrarossa već kamo god se okrenete okruženi ste planinskim masivima, a to znači da prirodnih ljepota ne manjka.

Staza spada u lake neoznačene staze, na samom početku uspona možete čuti mnoštvo svizaca, a s malo upornosti i osluškivanja od kuda dolaze zvižduci, zasigurno ćete ih ugledati.

Što se više penjete to su pogledi veličanstveniji, a cijelim putem društvo vam pravi mnoštvo više manje flegmatičnih alpskih kozoroga koji su se u potpunosti navikli na ljudsku prisutnost, ako vam se nađu na putu, jednostavno će se pomaknuti par metara i ponosno vam okrenuti leđa pokazujući kako ih ne zanimate.

Niti jednog trenutka do samog vrha neće vam biti dosadno, naprotiv priroda se je pobrinula za iznimno zanimljiv uspon, glavna nagrada slijedi na vrhu, veličanstveni prizori dokle god vam pogled seže.

U nastavku možete pogledati kartu uspona od planinarskog doma Rifugio Giacomo di Brazza pa do samog vrha Cima di Terrarossa.

cima di terrarosaFoto screenshot: www.hribi.net

Fotogalerija Cima di Terrarossa.

 

Facebook komentari

komentara