Dani meda u Pazinu je tradicionalna manifestacija koja već 12. godinu za redom okuplja pčelare iz regije i šire. Ova Međunarodna prodajna izložba pčelarske opreme, pčelarskih proizvoda i stručno znanstvenih skupova održava se u pazinskoj  novoj sportskoj dvorani (ulica Tugomila Ujčića), 24.-25.02.2017. godine u organizaciji Udruge pčelara “Lipa” iz Pazina pod pokroviteljstvom Županije Istarske i Grada Pazina, u suorganizaciji LAG-a “Središnja Istra” i TZ Središnje Istre. Ulaz na izložbu i predavanja je besplatan!

Izložba je otvorena:

Petak, 24.02.2017.  od 10.00 – 20.00 sati

Subota, 25.02.2017.od 08.00 – 19.00 sati

 

Predavanja stručno – edukativnog skupa planirana su u subotu prijepodne i to po rasporedu:

09.30 – 10.30  Dr.sc. Lidija Svečnjak: „Utjecaj patvorenja saćnih osnova na kakvoću meda i rezidualnu količinu patvorina u saću“

10.30 – 11.30 Dr.sc.Dražen Lušić: „Podrijetlo meda na hrvatskom tržištu – što i kako dalje?“

11.30 – 12.00 Dr.sc. Kristina Brščić: „Preferencije potrošača meda u Hrvatskoj“

12.00 – 12.45 Dipl.ing.agr. Igor Petrović: „Kritične točke u tehnologiji pčelarenja“

          

Dani meda u Pazinu iz godine u godinu okupljaju sve veći broj posjetitelja. Organizirane su degustacije meda, demonstracije vrcanja meda, izložbe i degustacije pčelinjih proizvoda, pčelarsko druženje, te ocjenjivanje meda i svih raznovrsnih proizvoda na bazi meda. Ovdje se mogu kušati zanimljivi proizvodi koji koriste med kao jedan od sastojaka, a riječ je o brojnim napitcima ,slasticama i kolačima.

Djelatnosti Udruge pčelara „Lipa“ iz Pazina, kao organizatora ove manifestacije, je zaštita i uzgoj pčela, proizvodnja, prerada i promet pčelinjih proizvoda, zatim organiziranje tečajeva, seminara i predavanja iz djelokruga pčelarstva i pčelarskog gospodarstva, te pomoć i podrška pčelarima pri uzgoju pčela, zaštiti od pčelinjih bolesti kao i unapređenju pčelarstva.

 

Nomadski život pčelara i njihovih košnica

U travnju pčelari započinju prikupljanje voćnog meda i meda maslačka, koji se vrca do svibnja. Tada započinje selidba pčelara i košnica u potrazi za bagremom, koji daje izuzetno ukusan i kvalitetan med. Pčele istovremeno vrijedno prikupljaju nektar kadulje. U lipnju kreće potraga za kestenom. Nastupa vrijeme bespaše u Istri, a košnice se sele u Gorski kotar i Liku.

Sredinom rujna pčele se vraćaju kući, u Istru gdje posjećuju vrijesak i drugo tada cvatuće bilje. Nakon posljednjeg vrcanja pčelari pripremaju košnice za zimu, vodeći računa da marljivim pčelicama osiguraju dovoljno meda za prezimljavanje.

Tako pčelari vode nomadski život seleći svoje košnice tijekom godine kako bi osigurali pčelicama dragocjeni nektar. Dug je put do meda!

Facebook komentari

komentara