Divljina je autobiografska putopisna priča Cheryl Strayed o njenom planinarenju po Stazi pacifičkih vrhova (Pacific Crest Trail).

Staza pacifičkih vrhova prostire se od meksičke granice pa sve do Kanade i duga je oko 4,300 km. Osim same dužine, staza je izrazito zahtjevna jer se na njoj planinari suočavaju sa velikim visinskim i temperaturnim razlikama. Staza pacifičkih vrhova prolazi kroz 33 državne divljine, 24 nacionalne šume, pored 1000 jezera i kroz 7 nacionalnih parkova. To je dugi put koji u cjelini traje otprilike 180 dana.

Cheryl Strayed ga je prilično popularizirala objavivši knjigu Divljina o svom nepromišljenom, avanturističkom putovanju po kojoj je snimljen istoimeni film.

Za Cheryl, potpuno nepripremljenu za ovakvo putovanje, ova avantura predstavljala je iskupljenje, ozdravljenje i dugi put povratka samoj sebi  nakon mnogih životnih trauma i razočarenja. Gubitak majke, raspad obitelji, droga i promiskuitet – sve zajedno ju je dovelo do psihičkog sloma iz kojeg se ne uspijeva izvući. Nalazila se na dnu, gotovo bez ljudskog dostojanstva i bez ikakve ideje kako dalje. Tada slučajno nailazi na brošuru o Stazi pacifičkih vrhova i odlučuje krenuti na putovanje ostavivši sva ružne događaje iza sebe.

Potpuno neiskusna i nespremna odlazi na ovo vrlo zahtjevno putovanje sa kojeg oko 60 % hodača odustaje od svog cilja. Nikad nije planinarila, nije se bavila nikakvim sportom i nije imala pojma što je na tom putu očekuje. Ali odluka je pala i ona ju je uspješno realizirala do kraja čime je inspirirala mnoge ljude da se ohrabre kako bi se upustiti u jednu ovakvu avanturu. Osim ogromnog ruksaka na leđima, Cheryl cijelim putem nosi sa sobom svu svoju tugu i nesreću, sav svoj jad i muku  jer od sebe je nemoguće pobjeći. Da li je Staza pacifičkih vrhova dovoljno duga da zaliječi njene rane?

Bez obzira na kvalitetu priče jer, uzmimo u obzir da Cheryl nije spisateljica, i knjiga i film opisuju nevjerojatan pothvat  i snagu koja je iznjedrila iz ljudskog očaja. Putovanje kroz nepreglednu i fantastičnu divljinu u svim njenim očekivanim i neočekivanim segmentima pruža inspiraciju i motivaciju za nekom sličnom, možda manje zahtjevnom avanturom.

Dok knjiga pušta mašti na volju, film pruža zadovoljstvo u predivnim kadrovima prirode koja je rezervirana samo za divlje zvijeri i hrabre putnike Pacific Crest Trail.

Sve u svemu, Cheryl je stigla na cilj, napisala je i objavila knjigu po kojoj je snimljen istoimeni film. Temeljem toga možemo zaključiti da je uspješno završila svoje putovanje. I sama ta činjenica je već sama po sebi dovoljno intrigantna i inspirativna. 

Knjiga: znanje.hr

 

Facebook komentari

komentara