Dvorac Ostrožac smjestio se se na uzvisini istoimenog starog grada iznad predivne rijeke Une u Bosanskoj Krajini odnosno današnjem Unsko-sanskom kantonu. Povodom 18. brdske utrke “Velika nagrada Cazina” (Grand Prix Cazin) koja se vozi na popularnoj “Krajiškoj zmiji” posjetili smo Unsko-sanski kanton i grad Cazin. I doista smo uživali u izuzetnom gostoprimstvu ljubaznih domaćina i prirodnim ljepotama uz prelijepu rijeku Unu posvuda okićenu raskošnim zelenilom.

Kada smo odlučili posjetiti Stari grad Ostrožac nismo ni slutili da ćemo naletjeti na Susret bajkera koji se upravo održavao unutar starih srednjovjekovnih zidina. Tako smo ga zatekli u jednom sasvim neočekivanom ambijentu čijoj neobičnoj atmosferi su istovremeno doprinijeli mladenci i djeveruše na svom romantičnom foto-sessionu.

O znamenitom Ostrožcu koji se u povijesnim izvorima prvi put spominje 1286. godine raspredale su se mnoge tajanstvene priče i legende. Stari grad Ostrožac u današnjem obliku i dimenzijama razvijao se tijekom četiri vremenske epohe. Najstariji dio promjera 45-50 metara izgrađen je u 13. stoljeću.  Utvrda se od prvobitne jezgre širila prema zapadu, zauzimajući svojim oborima cijelu raspoloživu površinu opasanu bedemima i kulama. Izdužen oblik utvrde prati prirodni teren pa je posve nepravilnog oblika. Dužina utvrđenja iznosi oko 185 metara, a širina varira od 30-80 metara. Na južnom dijelu utvrde sagrađen je konak- rezidencijalna zgrada i stan ostroških kapetana. Ovaj spomenik kulture predstavlja javno dobro i svakodnevno privlači posjetitelje i goste. Stara jezgra i danas je atraktivna kulisa za vjenčanja, te razne društvene, kulturne i umjetničke manifestacije i susrete.

Nažalost, nismo imali sreće susresti Koloniju skulptora “Ostrožac” čiji umjetnici svake godine tijekom srpnja i kolovoza klešu različite skulpture u otvorenom ateljeu unutar ovih zidina, ali smo ipak zatekli svojevrsnu galeriju njihovih radova pod vedrim nebom okruženu bajkerima i njihovim dvokotačima. 

Od 08. 11. 2013. godine dvorac Ostrožac nalazi se na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Stoga ako vas put nanese kroz Unsko-sanski kanton nemojte propustiti priliku posjetiti Stari grad Ostrožac kako biste uživali u pogledu sa njegovih starih zidina. Čini se da nikada ne možete predvidjeti s kakvim će vas iznenađenjima dočekati.

 

Dvorac Ostrožac

Facebook komentari

komentara