Maslina je voće, a lubenica povrće. Još od djetinjstva voće nas asocira na slatke, sočne plodove dok na zeleno povrće djeca često mršte nezadovoljna lica. Blitva, kelj, karfiol, špinat… Baš moramo jesti tu zelenjavu?  No, kako nitko slasnu lubenicu ne svrstava u povrće, tako ne preispitujemo kamo spada u toj podjeli pomidor ili maslina.

Maslina, latinski Olea europaea je zimzelena biljka porodice Oleaceae vrlo dobro poznata i cijenjena u našem podneblju. Maslina je uljarica, isto kao i suncokret, soja, orah, badem, sezam, kokos…

U stvari, radi se o podjeli na temelju botaničkih i gastronomskih definicija. Voće je zreo plod u biljkama koje cvjetaju uključujući i jestivi plod drvenih biljaka. Ukoliko se plodovi definiraju kao voće, maslina ima plod pa bi po tome spadala u kategoriju voća.  Maslinari su u tom slučaju voćari. 

Maslina

Ima neke logike. I donekle zadovoljava čovjekovu potrebu da sve klasificira, kategorizira i razvrstava po nekakvim zasebnim ladicama. No, ustvari to uopće nema neku važnost za samu maslinu i maslinovo ulje.

Maslina razvija nepravilno, kvrgavo i razgranato stablo. Listovi masline su kožnati i ovalni. Kada je u cvatu, maslina razvija bijele cvjetove u grozdovima. Plod je od tamnozelene do crne boje bogat uljem.  Ulje se koristi u prehrani kao dodatak jelu, za prženje, začinjavanje jela itd. Zbog svoje ljekovitosti od davnina ima reputaciju tekućeg zlata. Bilo kako bilo, maslinovo ulje (latinski naziv: oleum olivae) je uvijek dobrodošlo na svakom kuhinjskom stolu.

Maslina

Facebook komentari

komentara