Elbrus je vulkanski vrh zapadnog Kavkaza vječito prekriven ledom. Ledenu kapu Kavkaza čine 22 ledenjaka na visokim vrhovima zapadnog Elbrusa (5642 m) i istočnog Elbrusu (5621 m). Kavkaz se geografski smjestio na području europskog i azijskog kontinenta između Crnog i Kaspijskog mora, na samom jugu Rusije u blizini gruzijske granice. Elbrus je najviši vrh Rusije.

Vrhovi Elbrusa su uspavane vulkanske kupole, a na zapadnom Elbrusu je ogroman vulkanski krater. Planinu prekrivaju tragovi tokova vulkanskih lava, pepela i krhotina, istočnom stranom planine još uvijek isparavaju sumporaste fumarole, a duboko u utrobi pokretnog tektonskog područja nalazi se ogromna magma. 

Prostor Kavkaza i Elbrusa mitološki je bogat slavenskim pričama o šumskim bićima i vješticama. Poznata je priča da je Zeus okovao Prometeja na vrhu Kavkaza nakon što je ovaj ukrao vatru Bogova, a spasio ga je Herkules nakon mukotrpnog uspona na Kavkaz. U mitologijskim značenjima na različitim jezicima za ove fascinantne vrhove Kavkaza postoje razni nazivi, a neki od njih Visoki stražar, Ledena griva i Planina sreće.

uspon na elbrus

Foto: www.quora.com

Prvi zabilježeni uspon na istočni vrh Elbrusa (5621 m) ostvario je Khillar Khachirov 1829. godine kao vođa ekspedicije carske ruske vojske. Najviši zapadni vrh Elbrusa (5642 m) osvojila je engleska ekspedicija 1874. godine koju je predvodio Florence Crauford Grove sa vodičem Aniya Sottaiev i još tri penjača. Najmasovniji uspon bio je organiziran 1956. godine kada se 400 planinara popelo na Elbrus. 

elbrus satelitska snimka

Foto: mapio.net

Standardni put za uspon na Elbrus smatra se tehnički nezahtjevnim, ali je jako dug i naporan, te izložen ekstremnim vremenskim uvjetima i visinkoj bolesti. Elbrus je posljednje počivalište mnogih planinara i alpinista, godišnje uzme tridesetak ljudskih života. Iako uspon na Elbrus ne spada u najzahtjevnije uspone, smatra se jednim od najsmrtonosnijih svjetskih vrhova. Tome doprinose ekstremne visine i vremenski uvjeti na opasnim ledenjacima Elbrusa. 2004. godine zabilježeno je 48 evidentiranih smrti na ovoj planini. Danas je uspon na Elbrus komercijalna pojava, a najveća gužva je u srpnju i kolovozu, kada su vremenski uvjeti najpogodniji. 

Izdvojena fotografija: JukoFF

Facebook komentari

komentara