Pipi Duga Čarapa je kontraverzna djevojčica koja živi sama u Villi Villekulla sa majmunčićem Gospodinom Nilssonom i pjegavim konjem Lilla gubben (mali prijatelj). 

Pipi Duga Čarapa ili punim imenom Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Langstrump najjača je djevojčica na svijetu. Toliko je snažna da može bez ičije pomoći podići svoga velikog pjegavog konja iako ima samo devet godina. Crvenokosa Pipi sa neobičnim pletenicama i izražajnim pjegicama na licu svojeglava je i neustrašiva djevojčica, ali izrazito dobra srca i neobičnog smisla za humor. Pipi ne podnosi nepravdu i vrlo je darežljiva, pa tako za svoj rođendan voli dijeliti poklone. 

Pipi Duga Čarapa živi život potpune slobode bez ikakvih ograničenja, pa joj mogu pozavidjeti i djeca i odrasli. Spava kada hoće, jede što želi i samostalno kreira svoje vrijeme i aktivnosti. Njena neobična snaga pomaže joj da sačuva svoju slobodu i neovisnost u švedskom gradiću. Potpuno samostalno se brine sama o sebi očekujući povratak svoga oca Efraima sa plovidbe dalekim morima. Tomi i Anika su brat i sestra koji žive u susjedstvu i vole se družiti sa neobičnom Pipi. 

Pipi Duga Čarapa

Pipi Duga Čarapa izmišljeni je lik švedske spisateljice za djecu Astrid Lindgren. Astrid je njegujući svoju bolesnu kćer Karin koja je bolovala od upale pluća izmišljala priče o Pipi Dugoj Čarapi. Priče o Pipi oduševile su Karin i njene prijatelje, pa ih je Astrid kasnije počela zapisivati, a zapisane priče poklonila je svojoj kćerki za njen deseti rođendan.

Nakon odbijanja prve izdavačke kuće, izdavačka kuća Rabén & Sjögren objavljuje priče o Pipi Dugoj Čarapi koje postaju svjetski poznate te se prevode na više od 90 jezika. Dugometražni film nastao je iz kolekcija epizoda TV-serijala iz 1969.godine kao vjerna ekranizacija knjige. 

Astrid Lindgren rodila se 14. studenog 1907. godine. Cijeli svoj život zalagala se za prava djece i životinja. Doživjela je duboku starost, napustivši ovaj svijet u 95. godini života, 28. siječnja 2002. godine. 

Facebook komentari

komentara