Kremen (1590 m) je po visini peta planina u našoj zemlji koja se uzdiže oko tisuću metara iznad ličke visoravni. Pozicioniran je na priličnoj udaljenosti od većih gradova pa ne predstavlja komercijalno planinarsko odredište.

Jedini prilaz Kremenu markirana je staza koja vodi od Mazinskog polja, sa ceste Bruvno-Donji Lapac. Od Mazinskog prijevoja (818 m) do vrha Kremena treba se popeti 770 metara, uspon traje oko dva i pol sata. Kroz bujnu šumsku vegetaciju u nosnice nam se uvlačio miris medvjeđeg luka. Pred sam vrh staza je dosta strma. Na Kremenu se snijeg dugo zadržava, a mi smo ga posjetili polovicom lipnja kada je već potpuno ozelenio.

Na travnatom vrhu Kremena iznad šumskog pojasa dočekao nas je betonski geodetski stup i otvoreni vidici na Liku i bosanske planine. Zadovoljno smo se spustili s Kremena, ali usputni pogled sa ceste na stožasti Zir već je pobudio želje i ideje za nekim novim pohodima i odredištima. Vratiti ćemo se u ove krajeve jer ovdje je priroda tako nenarušena, a naša putovanja nikada ne prestaju.

 

Facebook komentari

komentara