Home Odredišta Horseshoe Bend – Arizona

Horseshoe Bend – Arizona

807 -
Arizona

Horseshoe Bend je uklesan meandar u obliku potkove u rijeci Colorado koji se nalazi u blizini grada Page, Arizona, u Sjedinjenim Državama.  Dok stojite na rubu kanjona, imate fantastičan pogled na rijeku Colorado zbog čega su ovdje snimljene nevjerojatne fotografije. Ovaj impozantni zavoj rijeke Colorado privlači pažnju na putu za Grand Canyon. Ova geološka struktura nalazi se oko 140 milja od oba Južnog ruba i Sjevernog ruba Grand Canyona, te samo 5 kilometara od početka Nacionalnog parka Grand Canyona. 

Horseshoe Bend se može vidjeti sa strmih litica do kojih se može doći pristupnom cestom, budući da je dio državnog parka.  Progled na njega pruža se sa 1 200 metara nadmorske visine. Rijeka Colorado se nalazi na 980 metara nadmorske razine što čini pad od 300 metara. Stjenovite stijenke Horseshoe Bend sadrže različite minerale, među kojima su hematit, platina i granat.

Posjetitelji često nisu ni svjesni da je Grand Canyon okružen mnogim malim kanjonima, pa očekuju da je Horseshoe Bend unutar područja Grand Canyona. Međutim, kanjon je udaljen svega par kilometara od početka Nacionalnog parka, a popularnost mu raste iz godine u godinu. Tako ga ljudi sve češće dodaju u svoj doživljaj Grand Canyona gdje mogu snimiti atraktivan “selfie”. Boje stijena se mijenjaju tijekom dana, sjene se kreću i izlaze iz kanjona, a dok teče rijeka, ona sjaji u različitim nijansama zelene i plave boje. 

Na terenu se izmjenjuje bjelkasti šljunak, raznobojni pijesak i prilično čvrste, okomite dijagonalno prugaste stijene Navajo Pješčenjaka.  Ove stijene su ostatci slojeva od drevnih masivnih pješčanih dina i sadrži u sebi kalcit odnosno vapnenac, poput spiljskih formacija. Prije 180 milijuna godina minerali pomiješani s kišom i snijegom zacementirali su i međusobno povezali zrnca pijeska. Stijene sadrže željeznu rudaču pa se uslijed erozije pijeska razotkrijavaju ljudskom oku ostavljajući dojam “Mokrog mramora”.

Rijeka Colorado Kada je rijeka Kolorado probijala svoj put prema jugu odabrala je najstrmiju padinu da bi okružila i proširila se oko Horseshoe Benda ostavši zarobljena među stijenama visokog platoa u obliku potkovice.
U nekoj dalekoj budućnosti, rijeka Colorado mogla bi kroz uski grlić kamena, stvoriti prirodni most i napustiti kružni tok kanala oko stijene.

Facebook komentari

komentara