Dunav izvire u šumovitom planinskom kraju Schwarzwald. Schwarzwald odnosno Crna šuma nalazi se u jugozapadnoj njemačkoj pokrajini Baden-Württemberg. U šarmantnom gradiću Donaueschingenu spajaju se rječice Brigacha i Brega. Izvor Brega nalazi se blizu Furtwangena, na 1078 metara nadmorske visine, a budući da ova rječica ima duži tok od Brigascha zemljopisno se smatra izvorom Dunava.

No, obzirom da se dvije rječice spajaju u Donaueschingenu, u parku dvorca uređena je u 19. stoljeću fontana zvana Donauquelle simbolizirajući službeni izvor Dunava. Već desetljećima gradovi Furtwangen na vrhu Brega i Donaueschingen na simboličkom izvoru Dunava bore se oko postizanja statusa  službenog “Izvora Dunava”.

Dunav

Dvorac Donaueschingen i pripadajući park glavna su atrakcija ovog šarmantnog grada. Dvorac je sagrađen 1723. godine kao izdužena funkcionalna građevina, a u razdoblju između 1893.-1896. godine preuređen je u stilu neobaroka i opremljen kupolom. Još jedna zgrada kompleksa dvorca je od 1732. do 1735. godine izgrađena kao sudska knjižnica i arhiv. 

U uređenom vrtu dvorca Donaueschingen,  gdje se sjedinjuju rječice Brigacha i Brega, od 1763.-1819. godine izrađen je spomenik pod nazivom Donauquelle s likovima kipara Adolfa Heera, koji predstavlja Majku Baar kako pokazuje svojim kćerima da im “mladi Dunav” pokazuje put…

Fotografije: Nina Radola

Dunav je jedina velika europska rijeka koja teče od zapada prema istoku ulijevajući se u Crno more. Dunav je bio i ostao važan međunarodni plovni put, a dugo vremena je činio sjeveroistočnu granicu starorimske države.
Na njemačkom jeziku izraz Donau se koristi od 1763. godine dok se u starim njemačkim dokumentima mogu pronaći nazivi Tonach i Donaw. Ime rijeke na hrvatskom, srpskom i bugarskom je Dunav (ćirilično: Дунав)

Donauquelle u Donaueschingenu predstavlja simboličan izvor Dunava koji posjećuju i obilaze putnici iz cijelog svijeta, pa zašto ne bismo i mi iskoristili priliku, zamislili želju i ubacili novčić…

Interaktivna karta:

Facebook komentari

komentara