Talijani ga zovu Mare Adriatico, a mi Jadransko more, more koje nas spaja s cijelim svijetom, a o kojem treba znati par činjenica.

Jadransko more je ogranak Sredozemnog mora koje odvaja dva velika poluotoka Europe, Apeninski poluotok od Balkanskog poluotoka te Apenine od Dinarskog gorja.

Površina mu iznosi 138 595 km2, duljina 870 km, prosječna širina 159,3 km.

Temperatura mu ne pada niti preko zime ispod 11 stupnjeva Celzijusa, slanost Jadranskog mora je velika, u jednoj litri vode otopljeno je u prosjeku 38,30 grama soli. Prozirnost mu je također velika.

Prosječna dubina Jadranskog mora je 173 metra, a najviši “vrh” Jadranskog mora je Vidova gora na Braču, visoka 780 metara.

Površinom najveći otoci Jadranskog mora su Krk i Cres, a granica Jadranskog mora je ona gdje se spaja s Jonskim morem na Otranskim vratima smještenim između Italije i Albanije.

Morske struje su u Jadranskom moru tople te uz istočnu obalu teku od juga prema sjeveru, a uz zapadnu obalu od sjevera prema jugu. Morske mijene, odnosno plima i oseka nisu pretjerano izražene.

Hrvatska obala Jadranskog mora se smatra najčišćim morem u Europi. Istovremeno je talijanska obala pretežno zagađena (zbog zagađenja koja donosi rijeka Po) no to zagađenje pretjerano ne utječe na hrvatsku obalu zbog smjera morskih struja.

Zemlje čije obale ljubi Jadransko more su Italija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Albanija.

Facebook komentari

komentara